Пресъздадоха традициите за Бабинден в мездренско село

Пресъздадоха традициите за Бабинден в мездренско село

За пръв път от десетилетия насам в едно от най-малките, но иначе изключително будно село в община Мездра - Ослен Криводол, възродиха традицията за честване на Бабинден. Навръх 8 януари, когато по нов стил отбелязваме Деня на родилната помощ, 30-на жени от полупланинското селище се събраха в сградата на местното кметство, за да почетат заедно жизнерадостния народен празник. Тържеството бе организирано със съдействието на новоназначения кметски наместник Роман Иванов.

С много артистизъм и неподправен хумор 72-годишната Мария Тодорова, която е бивша детска учителка, и младите невести Божена и Люба пресъздадоха стародавни обреди, характерни за този празник.

Ръководителят на йога студио в Мездра Диана Иванова припомни на присъстващите традиционните български народни празници и техните църковно-християнски съответствия, след което беше извършено обредно месене на хляб само в присъствието на жени. Веселбата продължи с вицове за баби и песни.   

Накрая всички седнаха на общата трапеза.

„Много е добре, че се събираме. Че хората се отчуждиха, нема уважение един към други, а така ша са създаде уважение наново“, сподели най-възрастната осленкриводолчанка - 93-годишната баба Гена Алипиева, която е бивша учителка и счетоводител в мездренската мелница. На всички пожелавам да стигнат моите години, даже да ма надвишат! Да са дълголетни и да бъдат добри!“

Честването на Бабинден е поредната традиция, която беше възродена напоследък в Ослен Криводол. На Бъдни вечер за пръв път от незапомнени времена в селото беше извършено коледуване, а в началото на март местното кметство възнамерява да организира кушия по случай Тодоровден (Конски Великден).  

 
2020-01-08 16:21:39