Врачанският митрополит благослови миряните в Мездра

Врачанският митрополит благослови миряните в Мездра

Най-ревностните вярващи дойдоха на Ивановден в православния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в Мездра, за да вземат молитвено участие в Светата Архиерейска литургия, отслужена от Врачанския митрополит Григорий по повод големия християнски празник Събор на св. пророк Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Негово Високопреосвещенство извърши празничното богослужение в съслужие със ставрофорен иконом Николай Костадинов и енорийския свещеник иконом Данаил Цинцарски.

Сред дошлите да запалят по свещичка и да се помолят за здраве бяха доста именици - кметът на общината Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, бизнесмените Иван Георгиев-Тениди и Иванчо Велчов и др. Литургията уважи също кметът на Долна Кремена Румен Серафимов.

Най-малкото християнче, доведено от своите родители да се черкува, бе Калоян Матев, на годинка и 9 месеца, който взе причастие и беше благословен от врачанския владика.

В края на литургията митрополит Григорий припомни житието на Св. Йоан Кръстител и отправи архипастирски благослов към миряните.

За празничната атмосфера допринесоха черковните песнопения, Господнята молитва „Отче наш“ и „Символът на вярата“, а по случай Ивановден кметът на Мездра дари на храма икона на Иисус Христос. 

 
2020-01-07 14:52:18