Осен почете рождението на Ботев

Осен почете рождението на Ботев

С тържествена програма криводолското село Осен почете 172 години от рождението на Христо Ботев. По традиция такава се организира за рождението и гибелта на Ботев, сподели библиотекарят при местното читалище "Пробуда 1928" Огнян Вачов. С малка музейна сбирка, която искаме да обогатим, също отдаваме дължимото на гения, подчертава той.

Независимо, че смятат по-скоро за легенда, че той се е родил тук или че баща му е учителствал в селото, осенчани чинно пазят паметта му. Затова за поредна година се събраха пред паметника на Войводата, за да отбележат рождението му.

Слово за Ботев произнесоха кметският наместник Лиляна Лазарова и председателят на Пенсионерския клуб Лиляна Петкова. Малкият Павлин Валентинов рецитира прочувствено „На прощаване“, а патриотични песни изпълни Женската певческа група към пенсионерския клуб „Христо Ботев“.

След това пред паметника на Ботев венци поднесоха от кметството, читалище „Пробуда 1928“ и пенсионерския клуб, а с едноминутно мълчание бе почетена паметта на героя. Водосвет по повод Йордановден отслужи отец Кирил, а дамите от пенсионерския клуб бяха подготвили почерпка.


сн.1
сн.2
сн.4
сн.5


2020-01-06 15:22:12