101 каба гайди идват за Богоявление в Зверино

101 каба гайди идват за Богоявление в Зверино

За четвърта поредна година родолюбиви българи от най-голямото село в община Мездра - Зверино, организират честване на големия християнски празник Кръщение Господне, популярен като Богоявление (Йордановден). По традиция, която беше възродена през 2017 г., на 6 януари (понеделник) в „Долната махала”, до „Пръстените”, ще бъде извършен за здраве ритуалът по спасяване на Богоявленския кръст, съчетан с мъжко хоро в ледените води на река Златица.

Празничният ден ще започне с литургия в православния храм „Св. Димитър”, която ще бъде отслужена от 8:30 часа от енорийския свещеник отец Антон Петков. В 9:30 часа литийно шествие ще се отправи към устието на река Златица, където ще бъде отслужен Велик водосвет и хвърлен кръста.

И тази година за спасяването на кръста ще се съревновават само местни мъже и младежи. По-сетне под звуците на родопски каба гайди в реката ще се извие традиционното мъжко ледено хоро. Очаква се на него да се хванат повече от 50 души. „Необходимо е да носят в себе си здрав дух, родолюбиво сърце и традиционна българска носия“, уточняват организаторите на събитието.

След излизане от водата тържеството на съхранената духовност ще се пренесе на площада, където ще се извият народни хора под музикалния съпровод на смолянския състав „101 каба гайди”.

„Нека отново превърнем този ден в триумф на вярата и традициите!“, апелират от Инициативния комитет. Нека празничният дух завладее душите и сърцата да горят от еуфория! Всичко се състои в нашите задружни усилия!“

Стародавният Господски празник ще бъде честван подобаващо и в гр. Мездра. От 9:00 часа в понеделник Негово Високоблагоговейнство иконом Данаил Цинцарски ще отслужи в енорийския храм „Св. Георги Победоносец“ Божествена св. литургия и Велик богоявленски водосвет.

В 11:00 часа от църквата към стария мост на река Искър при Археологически комплекс „Калето“ ще тръгне литийно шествие, където около 11:15-11:30 часа ще бъде извършен традиционният ритуал за спасяване на кръста. Желаещите да се хвърлят за кръста могат да се запишат на място след попълване на специална декларация за участие в ритуала.

Спасителят на кръста ще получи 100 лева, осигурени от Църковното настоятелство, а останалите участници ще си тръгнат с поощрителни парични награди. От Община Мездра също са подготвили приятни изненади за смелчаците, дръзнали да се гмурнат в ледените води на Искъра.  

 

 
2020-01-03 09:55:16