Читалища подредиха кулинарна изложба

Читалища подредиха кулинарна изложба

 

Навръх Никулден по стар стил - 19 декември, читалищата в община Мездра подредиха в Ритуалната зала на Общината коледна кулинарна изложба. С постни ястия, салати и тестени изделия, които неизменно присъстват на бъднивечерската трапеза, в нея се включиха културно-просветните средища в Боденец, Брусен, Върбешница, Горна Кремена, Дърманци, Елисейна, Зверино, Зли дол, Игнатица, Крапец, Лик, Люти брод, Моравица, Оселна, Ребърково, Руска Бела, Типченица и Царевец.

Сред тях бяха характерните за празничната софра на Бъдни вечер пълнени чушки с боб и с ориз, различни видове лютики, баници с тиква, сирене и локум, обредни хлябове. На празничната трапеза не липсваха също сушени и пресни плодове, разнообразни сладкарски изкушения.

Особен интерес предизвикаха пълнена тиква с плодове и орехи от Върбешница, печен лук с червен пипер от Царевец, салата „Снежко“ на читалището в Игнатица и редица други.

Празнично настроение на гастрономическото събитие придадоха малките коледари от I „б“ клас в ОУ „Христо Ботев“ и групата за художествено слово при Центъра за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) с ръководител Лилия Христова, които рецитираха коледни стихове и изрекоха благословии за здраве и берекет.

Първолаците и участниците в кулинарната изложба бяха поздравени от заместник-кмета инж. Николинка Кътовска, която им благодари за положеното старание, пожела им весели празници и им връчи символични подаръци.

Съвместната проява е от програмата на Община Мездра за коледно-новогодишните празници.

 

 

 
2019-12-19 14:16:09