Урок по родолюбие

Урок по родолюбие

В „Къщата музей- баба Йлийца” в с. Челопек заведе Цветанка Манова своите ученици от 2 „б” клас на ОУ „Цанко Церковски” Мизия, за да изживеят заедно един урок по родолюбие. Посрещната ги мило и радушно уредничката Диана Цветкова и нейните помощнички, облечени в национални носии- бабите Ваня, Ленчето, Гена и Митка.

В единстветната стая на построената отново пред години от жителите на селото къща на баба Илийца, малчуганите се потопиха в една невероятна атмосфера, запазила бита и душевността на старите българи. Те с интерес слушаха разказа на г-жа Цветкова, защото от него научиха какво е „хурка”, „лавица”, „джуруляк”, „нощви” и още ред непознати им до сега думички, които срещат в народните приказки. А след него дойде ред и на най-интересната част – възможността да се потопят в домашните тайни на техните прабаби.

Второкласниците и двете шестокласнички Михаела Георгиева и Ния Панова, също възпитанички на г-жа Манова, дошли да подкрепят любимата си учителка, бяха разпределени на групи и прикрепени към бабите. На момчетата се паднаха задачите на се научат как се преде с хурка и вретено, как се мотае преждата с мотовилка и чекрък, и как се меси хляб, а двете момичета, заедно с какичките усвояваха трудното изкуства на тъкане със стан. Работата беше съпроводена с невероятни емоции и възторжени възгласи, когато всички получиха оценки за свършеното от своите наставнички и от другарчетата си, а момчетата все пак пожелаха да седнат и те на стана, да пипнат с ръчички совалката, нищелките и преждата.

Накрая милите домакини подариха на всяко дете сурвачка, изработена от природни материали, и ги почерпиха с топла прясна питка и билков чай, а възторжените малчугани им обещаха, че отново ще им гостуват.

Всички второкласници, техните родители и г-жа Манова са безкрайно благодарни на г-жа Елена Мицовска, майката е на едно от децата, която пое разноските за пътуването и билетите в музея, и им подари един незабравим урок по родолюбие.
2019-12-15 16:46:08