Празници в Селановското училище

Празници в Селановското училище

 „Добрутро на Светого!  Така се поздравявали едно време в Селановци  на Никулден „ - споделя Петя Русинова – директор на основно училище „ Н. Й. Вапцаров „ в началото на  вълнуващия  патронен празник .

Добър и празничен  шести декември  събра  екипа на училището, родители и гости , за да отбележат  рождения ден на поета от Банско с рецитал от неговите  вечни стихове. „ Не очаквам…Не! Очаквам! Чака ме светът!”/ Огняроинтелигентска/   изрича поетът  и 110 години след неговото раждане стиховете му знаят не само в България , но и по света.

А за поколенията ученици в Селановци те са влизане в света на поезията  още от началните класове.  Затова не е необичайно деца, родители и учители много често да рецитират стиховете на Вапцаров заедно или да ги изпяват в песен. Като днес. Преди деня на неговото рождение.  С обич и благодарност. За вярата, за  копнежа и за истините, изказани с „думи прости” към нас, към бъдещите хора.

На празника се представиха както наградените на първи места  в конкурса „За него -  Живота…”  в гр. Червен бряг , така и  десетки ученици от първи до седми клас.

В ранния следобед  в училището изправи ръст голямо коледно дърво, което имаха възможност да закичат с играчки и  пожелания първо най-малките ученици - първокласниците, последвани от всички желаещи. С песни, наричания  и много настроение  светна елхата  в празничния ден.   За здраве, успехи и благоденствие, в очакване на светлата Коледа!

В по-късните часове на деня  на откритата сцена на площад „Андрей Врачански”, Кметство Селановци, заедно с децата от ДГ „Мир”, училище „Вапцаров” и читалище „ Самообразование 1894” дадоха начало на поредицата зимни празници  със запалване на коледните светлини в селото.   В мразовития петъчен ден ресторант „Валентино” осигури топъл чай за  участниците и гостите на събитието, а  за здравето на  своите съселяни  курбан – рибена чорба  поднесе Илия Лучев.

 И нека коледното настроение продължи,  с повече добри мисли и дела , любов и светлина в сърцата и душите ни!

Детелина Гергова

 

 
2019-12-10 10:11:45