Светла Дамяновска подреди самостоятелна изложба в Роман

Светла Дамяновска подреди самостоятелна изложба в Роман

Самостоятелна изложба „Цветя и дантели” на Светла Дамяновска бе открита в Народно читалище „Христо Ботев – 1907” –Роман. Проявата е от програмата на Община Роман за Коледно-новогодишните празници. Културното събитие уважи Соня Тинчева, заместник- кмет „Хуманитарни и социални дейности“, която поздрави авторката и й подари букет цветя. Експозицията „Цветя и дантели” включва 24 живописвани пластики с размери от малък до среден формат. Това са колажи, които комбинират живописни хербаризирани растения и плетени на една кука дантели. В тях авторката е използвала естествената красота на природните форми и фината нежност на ръчно изработените дантели.

Две са основните теми в експозицията – земна и небесна. Към първата спадат картините, които пресъздават цветя, а към втората –  произведенията „Вселена“, „Слънчев символ“, „Еньовденско слънце“, „Слънцето над планината и четирите вятъра“ и „Сърцето на вятъра“.

„Всяка творба, било то малка или сравнително голяма, е частица от въображението и вдъхновението ми. За мен всички те са ценни и важни, защото и в най-малката картина се оглежда личността на автора и тя е част от неговото творчество, спирка по пътя му на творец.“, сподели при откриването на изложбата Дамяновска.

Ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледат експозицията в романското читалище до Нова година и, ако желаят, да си закупят от изложените живописвани пластики.


1


2019-12-05 15:07:08