Аспарухов извади скелетите и поиска спешен одит в Община Мездра

Аспарухов извади скелетите и поиска спешен одит в Община Мездра

Цялостен одит на проведените обществени поръчки, тръжни процедури и подписани договори за изпълнение на проекти през изтеклия кметски мандат е поискал новият градоначалник в Мездра -  Иван Аспарухов. Това обяви самият той на нарочна пресконференция.

„Няма да  губя 100 дни в анализи на състоянието на общината. Ще изложа на вниманието на обществото част от "скелетите в гардероба". Едно е ясно - трябва  да действаме веднага, за да спасим високорискови проекти, изпълнявани при неясни регламенти и съмнителни процедури. Ако ги оставим да  се провалят, това ще има пагубно влияние върху имиджа на Общината“, коментира Аспарухов и съобщи, че вече е изпратил искане до държавната финансова инспекция, от която изискал в бърз порядък да провери договорите, търговете и обществените поръчки, проведени от екипа на предишния кмет Генади Събков.

Аспарухов отличи някои от проектите, които според него са високорискови. На първо място той постави трите процедури за саниране на жилищни сгради с различен капацитет. Според кмета хвалбите на предшественика му, че са завършени над 50 здания не отговарят на истината.

„Само за последните 8 месеца няма нито един верифициран обект от посочените“, натърти  Аспарухов и допълни, че по 2 от мерките са налице и солидни финансови корекции при изпълнението. Градоначалникът намекна също, че някои от по-малките частни здания, които са включени в програмата, са пряко свързани със служители на общинската администрация.

От изнесените данни стана ясно, че в момента Община Мездра има дълг в размер на 3,069 млн. лв. , а 503 хил. лв. са неразплатените разходи на администрацията. Общинското предприятие „Чистота“ също е задлъжняло – с 250 000 лева, а от началото на годината от местната хазна не са превеждани пари за разходите му. Нови задължения са поети и в навечерието на местните избори, заяви Аспарухов. Според разчетите му те са в размер на 290 хил. лв. За реконструкцията на автогарата пък са платени допълнително 46 хил. лв. Извън рамките на проекта за реконструкция на ул. „Христо Ботев“ в града била  ремонтирана друга отсечка, разкри още Аспарухов  Същевременно по предвидените в проекта дейности движение няма, отбеляза още той и допълни, че е възмутително как били наети строителни фирми, които работили на терен без договор.

Като най-рисков проект Аспарухов посочи този за социалния комплекс за деца с увреждания и техните семейства. Крайният срок за изпълнение е 13 декември, а работата е много забавена, тъй като стартирала едва през септември. За да спаси проекта, новият кмет вече водил преговори с управляващия орган по европрограмата у нас, за да постигне някаква отсрочка. 

Спасителни действия ще са нужни и по един мащабен европроект, финансиран по програмата за развитие на селските райони. Той е на стойност 5,5, млн. лв.  и касае подмяна на водопроводи в няколко общински села. Засега обаче, каза Аспарухов, е сложен един билборд и е препоръчана фирма, с която да се сключи договор. Тя обаче не предлагала солидни банкови гаранции. След среща с представители на дружеството новият кмет ще реши дали да финализира процедурата или да пусне нова такава за избор на изпълнител.

Аспарухов не скри недоволството си от кадровото състояние на общинска администрацията. Според него е налице тотална липса на координация между отделните дирекции, а по проектите били назначавани хора без нужната компетенция да ги изпълняват. Новият кмет дал срок при встъпването си в длъжност до миналия петък за всеки, който иска доброволно да напусне. Това сторили двама – млад технически специалист и млада дама, която според него нямала нужната квалификация за длъжността, на която била назначена.

„Оттук насетне аз съм на ход. Ще прочистя, проветря и оптимизирам администрацията, защото ни чака тежка работа“, категоричен бе Аспарухов.
2019-11-26 12:40:18