Училището в Зверино навърши 140 години

Училището в Зверино навърши 140 години

С юбилейно тържество навръх своя патронен празник - 25 ноември, Средно училище „Св. Климент Охридски” - Зверино чества 140 години от своето създаване. Двойният празник събра в Актовата зала на учебното заведение ученици, учители, родители, бивши възпитаници и педагози, много гости. Сред тях бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на селото Стоян Петров, общински съветници, кметове на населени места, представители на Регионално управление на образованието - Враца и на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, ЦПЛР, Дирекция „Социално подпомагане“ и БЧК - Мездра, директори на училища и детски градини, ръководители на читалища, спомоществователи.

Юбилейният празник под наслов „Пътеката е дълга 140 години…“ започна с освещаване на новото училищно знаме, изработено по инициатива на родителите на децата от начален етап - ритуал, който извърши енорийският свещеник отец Антон Петков.

„Благодаря на всички вас за усилията, които полагате, за да може това наше учебно заведение да бъде перлата на образователната система в Искърското дефиле“, каза кметът на Мездра Иван Аспарухов.

По повод кръглата годишнина Аспарухов връчи на училището юбиляр отличието „Почетен знак на кмета на община Мездра“.

Особен интерес сред присъстващите предизвика филмът за развитието на училището, заснет от настоящи ученици, главни действащи лица в който са бивши възпитаници на школото, както и филмът за „Посланиците на доброто“ от Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле” с ръководител Петя Илиева, чиято премиера беше на концерта спектакъл „Празник на доброто“, организиран наскоро от Държавна агенция „Закрила на детето“ в зала 1 на НДК в София.

По време на тържеството беше представен литературният алманах „С криле на птици…“, в който са събрани стихове и есета на бивши и настоящи ученици, учители и приятели на училището.

В рамките на дарителската кампания за обогатяване книжния фонд на училищната библиотека, „Данон - Сердика“ АД - София подари на училището учебна литература на обща стойност 500 лв. и два фотьойла тип „Барбарони“.

По повод юбилея е обновен интериорът на учебната сграда на СУ „Св. Климент Охридски“, като подобно на елитни столични гимназии, стълбите в зверинското школо вече са изписани със значими дати от българската история, видни личности и послания. Освежен е също алпинеумът в двора на учебното заведение и благоустроена училищната библиотека.


1
2


2019-11-25 16:24:23