ДП РАО подписа договор с международен консултант

ДП РАО подписа договор с международен консултант

На 24 януари 2013 г. изпълнителният директор на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” - Дилян Петров, подписа договор с международен консултант към Групата за управление на проекти (ГУП) за извеждане от експлоатация на 1-4 блок в Козлодуй.

Документът бе подписан на официална церемония в присъствието на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова. Консултантът е консорциум между Empresarios Agrupados, Испания (водеща компания) и Nuvia, Великобритания. Срокът за изпълнение на ангажиментите по договора е 3 години.

“Вярвам, че сключването на днешния договор ще допринесе за ускоряване и успешно изпълнение на всички предвидени проекти в процеса по безопасното извеждане от експлоатация на малките блокове”, заяви Дилян Петров.

Новоизбраният консултант ще приеме в рамките на три месеца работата от досегашния изпълнител на дейността. Консорциумът ще съветва ДП РАО по инженерните дейности, управлението на проекти и по изпълнение на тръжните процедури по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Консултантът и ще се грижи за спазването на всички изисквания за максимално щадящ околната среда начин при реализацията на проектите.

Процедурата по избор на консултанта е проведена съгласно всички изисквания на ЕБВР и Международен фонд “Козлодуй” и е отнела почти една година. Първоначален интерес към проекта са проявили над десет компании, а в кратката листа са останали пет. Консорциумът ще консултира ДП РАО и във връзка с проекта за изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.




2013-05-31 19:00:53