Паметник на генерал краси оряховско село

Паметник на генерал краси оряховско село

Вчера в оряховското село Остров на площад "Борис Крумов" бе открита паметната плоча на генерал-майор Димитър Караджиков. Вълнуващото тържество включваше военен церемониал, след което бяха поднесени венци и цветя пред паметника. 

Гости уважили събитието бяха Илия Милушев- съветник по сигурност и отбрана на президента Румен Радев, полк. Ивайло Ангелов- зам. началник на НВУ "Васил Левски" по ВВС, полк. Живо Петров- зам. декан на Авиационния факултат в Долна Митрополия, Росен Добрев, Румяна Декова, полк. Мануш Христов- преподавател във Факултет Авиационен - Долна Митрополия, който ръководи тържествената част и курсантите в празничният ден за Остров, авиоинженер Иво Геров - бивш курсант на генерал Караджиков от специалност "Самолети и двигател"- Випуск 1987 г., Ивайло Недялков - бивш началник на радио - локационна станция от Випуск 1990 г., който беше озвучител в тържественият ден, дъщерите на Генерал Караджиков, близки, приятели и роднини.

Членовете на Инициативен комитет "Генерал Караджиков" Любомир Петков, Ivaylo Belyovski, Цеци Рашков и Галина Иванова, са инициаторите за това събитие. Всички те, заедно с кмета Ирена Станкулова и дарителите направиха паметната плоча на генерал Караджиков.

Това е втората паметна плоча, открита в памет на именит островчанин. Първата е на писателя Борис Крумов. В Остров смятат, че големите личности от миналото ще бъдат пример за младите поколения, които да продължат да пишат забележителната история на селото. 


сн.1


2019-10-20 11:50:58