Бяла Слатина привлича инвеститори с нова индустриална зона

Бяла Слатина привлича инвеститори с нова индустриална зона

Бяла Слатина бе домакин на форум под надслов "Предизвикателства и възможности пред бизнеса". Повече от 200 представители на фирми, земеделски производители и институции дискутираха в продължение на два часа партньорството между местна власт и бизнес, възможностите за привличане на инвестиции и откриването на нови работни места в община Бяла Слатина. Кметът инж. Иво Цветков очерта напредъка в инфраструктурата на общината, което е предпоставка за по-силно икономическо развитие на региона. С изготвения инвестиционен профил на община Бяла Слатина и предложените в него терени се стремим да привлечем нови производства. Имаме пълна готовност за институционално съдействие на всеки инвеститор. Целта на този форум е да ви бъдем полезни и с интересни презентации по актуални теми и програми да съдействаме за развитието на вашите фирми. Идеята ни е той да бъде ежегоден", обърна се към присъстващите инж. Цветков.

Народният представител Красен Кръстев очерта двегодишните усилия на общината и Българската агенция за инвестиции за изготвяне на атрактивен инвестиционен профил и приемане на наредба за насърчаване на инвестициите в община Бяла Слатина, която дава възможност за даване на сертификат клас "В" и превръща общината в привлекателна за инвестиции. "Можем да бъдем мостова икономическа зона между Враца, Плевен и Козлодуй с добрата си инфраструктура и наличието на свободна работна ръка, убеден е Кръстев.

"Активността на кмета инж. Цветков и екипа му даде възможност Бяла Слатина да бъде забелязана и поставена на картата за инвестиции. И за мен преди 5 години мечтата за завода на Фолксваген бе невъзможна мечта, но виждате че стигнахме до второ място в класацията и още имаме шанс. Така стоят нещата и за вашата община- подкрепата за плановете на бъдещите инвеститори в преработката на селскостопанска продукция, машиностроенето, шивашката индустрия или фармацията ще доведат до откриването на нови фирми и заетост, а това ще подобри живота на всички граждани на общината. Заради по-високата безработица вашата община има още две съществени предимства- държавна помощ за инвеститора и преотсъпване на 50 % от корпоративния данък, когато се използва за инвестиция. Бъдете активни и нещата ще се получат", заяви на форума изп.директор на БАИ Стамен Янев.

Доброто развитие на професионалното образование в Бяла Слатина бе акцент в презентацията на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

Възможностите за нова заетост по националните и европейски социални програми представи Кремена Калчева- директор на дирекция в Агенцията по заетостта. Новите мерки за финансиране по МИГ Бяла Слатина и одобрените проекти презентира Сашка Първанова, а Мая Милова от ТПП-Враца разказа за възможностите за насърчаване на бизнеса, откриването на нови пазари и общите проекти в община Бяла Слатина.

На форума присъстваха още народният представител Николай Сираков, който е родом от Бяла Слатина, областният управител Малина Николова, началникът на РУО-Враца Галина Евденова, заместник-кметовете на община Бяла Слатина, общински съветници и ръководители на институции.


сн.1
сн.2
сн.4


2019-10-16 08:28:10