Селановци празнува с нов облик и гости от Шотландия

Селановци празнува с нов облик и гости от Шотландия

Шотландска фолклорна група за първи път ще е част от фестивала „Кукурузени усмивки“ в оряховското село Селановци. Атрактивните музиканти ще свирят автентични мотиви на гайди, пременени в традиционни за северната страна носии. Гостите ще дойдат от мизийското село Софрониево, където живеят от няколко години насам.

Традиционно, фестивалът „Кукурузени усмивки“ се провежда  паралелно със събора в селото. Тази година празничните чествания продължават 6 дни. Събитията започнаха в сряда със спортен празник, фотоизложба и театрално представление в читалището и продължиха снощи с промоция на новата книга на Торлака и експозиция на местни творци.

Официалният старт на „Кукурузени усмивки“ ще е днес от 15 ч. Фестивалът се провежда за 14-а поредна година и традиционно събира атрактивни фолклорни състави от съседни държави на селановската сцена. През деня на площада в селото започва също базарът на занаятчии и производители от региона и страната. В 18 ч. ще има концерт на самодейните състави , а в 19. 30 ч. сцената превземат виртуозите от ансамбъл „Българе“.

До края на празничните дни жители и гости ще се радват също на група „Вакали“, които ще направят уникално дръм-шоу със зрелищни ефекти; концерт на Ива, Велислава и Гуна Иванови, както и на тийн чудото Дара. Паралелно в програмата са заложени атрактивни спортни събития.

Селановци посреща събора си с обновена здравна служба. Сградата е реновирана със средства по енергийния екофонд и е с модерна фасада, нова дограма, подменена парна инсталация и подобрена покривна конструкция. Пред зданието пък е направен импрозивиран „оазис“ – кът за отдих, който активно се ползва от хората. Наскоро в селото са напълно ремонтирани и две от основните улици – „Васил Левски“ и „Дунав“.
2019-10-11 10:35:59