Остров вече има алея на славата

Остров вече има алея на славата

Паметници на известни личности вдигат в оряховското село Остров. Те ще бъдат подредени в специална алея в центъра на населеното място. Монументите ще бъдат на хора, родом от Остров, но излезли от родния си край и реализирали се в други части на страната. Имената им ще бъдат увековечени заради високите им професионални заслуги. Това обяви кметът на оряховското село Ирена Станкулова.

Към днешна дата паметник в населеното място е вдигнат на Борис Крумов. Наскоро такъв бе монтиран на изтъкнатия български военен авиационен командир и пилот генерал Димитър Караджиков. Алеята ще бъде попълнена с паметници на още известни жители на Остров, сподели кметицата. Средствата за цялостната направа на паметниците са от дарения. Идеята за реализацията им е факт благодарение на благословията на кмета на Оряхово Росен Добрев и Общинския съвет в крайдунавския град.

Силна страна на местната общност е работата по малки проекти, повечето финансирани от програма „Америка за България“.  Първият проект е на Неформална гражданска група " Спортни майки", която се състоеше от 11 инициативни жени. По нея са изградени две детски площадки. През 2019 г. дейностите са надградени с нов проект „Играя на открито“, като са поставени още съвременни детски съоръжения и ново място за отдих в парка на селото.

Следващият проект  който бе одобрен през 2019 г. е на Неформална гражданска група "Достойни пазители на историята" , а името му "Христо Ботев- история, настояще, бъдеще". Дейностите по проекта бяха свързани с патрона на училището - Христо Ботев. Направихме рецитал на 2 юни, поръчахме тениски за всички ученици, учители и родители от групата, организирахме екскурзия до кораба Радецки. Най- значима е паметната плоча на Христо Ботев, която бе поставена на входа на нашето училище и бе открита на първият учебен ден от кмета Росен Добрев, председателят на сдружение „1 юни“ Наталия Костадинова и директорът на училището Лидия Николова.

Мащабни ремонтни дейности кипят в село Остров тази година. Пред финал е подновяването на Здравната служба в населеното място. Освен външна и вътрешна тоалетна в сградата се правят и два нови кабинета. В строителството са вложени 2 000 лв. Парите са от бюджета на кметството.  Завърши и ремонтът на стаите на бабите в местния Клуб на пенсионера. Обект на ремонтни дейности е и сградата на ОУ „Христо Ботев”. От началото на тази година изцяло пребоядисана е фасадата на сградата, сменен е покривът, както е и изградена парна инсталация. В дейностите са вложени средства в размер на 50 хил. лв.

През октомври миналата година в училището започнаха първите ремонтни дейности за подобряване на енергийната ефективност и повишаване на отоплителния капацитет през зимния период. По същото време бе подменена и ремонтирана част от покривната конструкция на школото. Междувременно управата на училището и сдружение „Първи юни“ – Бяла Слатина подписаха договор за изпълнение на проект "Еко-Алея“ с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Част от двора на училището е облагороден и превърнат в място за отдих, което да разнообрази учебния процес. Еко алеята ще бъде използвана и за провеждане на уроци по природни науки с цел формиране на навици и умения у учениците за целесъобразно поведение сред природата и опазване на нейния естествен вид.

Цялостна рехабилитация се извършва и на Симеоновското шосе в Остров. То е сбор от четири улици. Парите за дейностите са осигурени от правителството, уточни кметът Ирена Станкулова.

 

Ани Самарджийска

 

 

 


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.6


2019-09-28 13:25:21