Римска крепост, локомотив и Космос ще посрещат на автогарата в Мездра  

Римска крепост, локомотив и Космос ще посрещат на автогарата в Мездра   

 

Археологически комплекс „Калето“, глалолицата и ретро парен локомотив ще „изгреят“ на 180-метровата стена, която огражда автогарата в Мездра. Изображенията са част от мащабна композиция, поръчана от общинската администрация. Нейни автори и изпълнители са графити художниците от студио за стенопис  “Fine Art Factory”. То е създадено от световноизвестния български художник Nasimo, който се прочу с атрактивни съвременни композиции върху фасади на сгради по цял свят.

„Основната идея е да вплетем символите на миналото, настоящето и бъдещето. Ще присъстват образи, свързани със средновековната история на града, неговата еволюция, сегашното му битие и желаната му бъдеща перспектива. В композицията ще са включени и много от националните символи на нашата страна“, издаде в аванс управителят на студиото Деян Минчев, който е родом от Враца. Той подчерта, че в технологията на изпълнение ще се вплетат класически техники в изобразителното изкуство и съвременни тенденции в графити-стенописите.

Заедно с четирима от най-добрите модерни художници у нас, той работи на терен още от вторник. Очаква се до края на идната седмица проектът да е напълно завършен. Творците работят с качествени бои, които впоследствие тонират, за да издържат на климатичните промени.

„Благодарни сме на всички кметове, които мислят за модерния облик на града си. Нашето изкуство може умело да покаже силата на миналото със съвременни, адекватни на времето изразни средства, и се радваме, че все повече хора  възприемат ползите от това“, каза още Деян Минчев. 
2019-09-11 15:48:38