С поклонение почитат врачанци, загинали в Добричката епопея

С поклонение почитат врачанци, загинали в Добричката епопея

С поклонение пред Мемориала на загиналите воини от VI Бдинска дивизия на 7 септември ще бъде почетена паметта на героите, дали живота си за свободата на Добруджа през Първата световна война.
Мемориалът се издига между добричките села Козлодуйци и Росеново. Той бе открит през есента на 2017 г., 101 години след ожесточените тридневни  боеве за отбраната на Добрич 5-7 септември 1916 г., известни като Добричката епопея.
Мемориалът е изграден от врачански варовик с финансовото спомоществователство на дарителя от Мездра Тони Йорданов – секретар на „Инициативен комитет за изграждане на мемориал край село Козлодуйци“ и с финансовата подкрепа на община Добричка. Автор на архитектурно-художествения проект е Владимир Петров, урбанист от Пловдив. Художественото изпълнение е дело на скулптурите Александър Хайтов и Христо Илиев.  
Историците припомнят, че два от полковете в VI Бдинска дивизия  - 35-и Врачански и 36-и Козлодуйски, са включени в състава на Трета българска армия, намираща се под командването на ген. Стефан Тошев. Както е известно, нейната задача е освобождаването на Добруджа, окупирана от кралска Румъния по време на Междусъюзническата война. През тази година инициативния комитет отправи призив да се вградят капсули с пръст от родните места на загиналите войни.

Община Мездра се включи в призива и изпрати възпоменателен адрес и пръст от 16 населени места, родом от които са загиналите 44-ма наши съграждани.

Венци и цветя пред мемориала край Козлодуйци по традиция ще поднесат Тони и Надежда Йорданови, както и служители на техните фирми от Мездра.

 


сн.1


2019-09-07 11:32:46