Ценен дар получи община Криводол

Ценен дар получи община Криводол

Община Криводол получи ценен подарък по повод празника на града, който по традиция се чества на 29 август. По време на тържественото заседание на Общинския съвет историкът Мила Салахи, която е родом от Криводол, подари на ръководството на общината копие на оброчната плоча на Юпитер и Юнона, открита в края на II век в село Криводолска махала. На ценната реликва има латински надпис „Тавтиомозис“, каквото е и старото име на град Криводол. Поради редкия си сюжет тя представлява важен паметник за изучаване на религията на траките през римската епоха.

Интересен факт е, че изобразяването на Юпитер и Юнона /Зевс и Хера/ в колесница вън от Тракия не се среща. В нашите земи то е известно само от три паметника, сред които този в с. Сухаче /Белослатинско/, с. Арчар /Видинско/ и с. Могилово /Пловдивско/. Според историците в тези паметници Зевс и Хера са представени по подобен начин, както в релефа, открит в околностите на село Криводолска махала.

Уникалният дубликат на оброчната плоча на Юпитер и Юнона става факт, благодарение на съвместните усилия на Светла Касабова, Цветомир Цонев от Фондация „Въздигане“ - София, Ивелин Михайлов от „Исторически парк“ АД - Варна, Ивайло и Ваня Симеонови от фирма “Stone”-Враца - изработили плочата и Вайдин Салахи - „Вайдин Строй“ ЕООД -  осъществили логистиката по изработката на античното копие.

Ръководството на община Криводол, в лицето на кмета Петър Данчев, благодари на дарителите и на всички спомоществователи за ценния дар, който ще стане част от експонатите на  музейната сбирка към НЧ „Никола Йонков Вапцаров -1928“ – Криводол.

Посетителите на културната институция ще имат възможността да се запознаят и с първата публикация от 1955 г., която разказва в детайли за историята и мистиката на оброчния релеф.

 
2019-09-02 16:18:53