Мездра с участие на „Ромула Фест“ в Румъния

Мездра с участие на „Ромула Фест“ в Румъния

 

Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков заедно с делегация от администрацията взеха участие в първия по рода си римски фестивал в румънския град Добрословени, окръг Олтения. В рамките на четири дни гостите на фестивала присъстваха на различни възстановки и демонстрации на традициите и обичаите на даките/траките и римляните.

 

„Най-голямата печалба за нас е, че имаме възможността да се запознаем с Вас и вашия екип. Смело мога да кажа, че във ваше лице намерихме истински приятели. Това, че сме имали обща история и че сме били част от Римската Империя е даденост, но последните ни срещи доказаха, че всъщност имаме много повече общи неща, отколкото сме предполагали. Затова тепърва трябва да развиваме тези контакти“, заяви инж. Събков. 

 

Екип от историци и археолози запознаха гостите с последните археологически проучвания и находки в местността „Решка“, мястото където някога се е намирала римската крепост Ромула Малва. Жители и гости на Добрословени имаха възможност да видят средновековна българска юрта и да се запознаят с бита и облеклата на българите от периода на Средновековието. 

 
2019-08-27 14:49:27