Демира Димитрова: Софрониево става интернационално село

Демира Димитрова: Софрониево става интернационално село

В интернационално село се превръща Софрониево, разказва кметът Демира Димитрова. От известно време свой дом тук намерили шотландци и италианци, а местни ергени си взели за булки рускини и румънки. Всички се разбират и живеят в хармония, казва кметицата. Доказателство е фактът, че за втори път на събора в събота шотландци ще свирят на гайди. Чужденците от години са се заселили в Софрониево и със своята култура допринасят за живота в селото. За да бъде премахната езиковата бариера, чужденци и местни активно използват новите технологии.

Селото се радва и на важни инфраструктурни  подобрения. Планира се довършването на ул. „Христо Смирненски“, която е започната миналата година. Средствата, които са в размер на 19 000 лв., ще дойдат от капиталовите средства на общината. Предстои цялостно ремонтиране и на ул. „Дафинка Чергарска“. Парите за нея са от ДФ „Земеделие“ и са около 1, 5 млн. лева. Там вече е извършена реконструкция на водопроводната мрежа. Всеки момент ще стартира работа и по водопроводната мрежа на ул. „Пеньо Пенев". Предстои изграждането на нов кът за отдих в селото.

„Ще се направят беседка, нова чешма, ще се поставят пейки и осветление, ще се погрижим за вертикалната планировка там. Стойността на проекта е 135 000 лв. Ремонти се правят в базата на детската ни градина, която е част от ДГ „Незабравка“-Мизия. Пребоядисва се спалното помещение, поставят се нов ламинат и легла за малчуганите.

В Софрониево родените тази година са 9, което е сериозен ръст в сравнение с предходните години“, съобщи кметът Демира Димитрова.

По традиция в края на август в Софрониево се чества традиционният събор. Отбелязването на празника започна с курбан и молебен за здраве на хората. Вечерта празнична програма ще изнесат от местното читалище. В събота на площада впечатляващ концерт ще изнесат шотландските гайдари, след които градуса на настроението ще вдигнат музикантите от „Виво Монтана“. За любителите на народната музика ще пее и фолклорната изпълнителка Съни. Кулминацията на празника ще е пищна заря.

„За празника искам да пожелая на хората да са здрави и да бъдем по-добри“, каза кметицата.

В навечерието на  събора тя споделя, че е горда с възраждането на футболния отбор в селото, който спрял да съществува 20 години. В развитието му кметицата влага както лични, така и средства от кметството. Броят на желаещите да тренират в „Ураган 33“  се увеличава, което доказва необходимостта от наличието на действащ спортен тим.

Наесен Димитрова ще се яви пак на изборите със заявка за промяна и довършване на започнатите в момента дейности.


сн.2


2019-08-24 07:59:52