Хърлец празнува с фестивал на влашкия танц "Калуш"

Хърлец празнува с фестивал на влашкия танц

Вчера се проведе традиционният събор в село Хърлец. За пръв път тази година, в рамките на празника, се състоя среща на калушарските дружини, организирана от читалището с подкрепата на Община Козлодуй, под надслов „Калуш – танц за здраве, предаван от поколение на поколение”.

С хляб и сол домакините посрещнаха детски състави от с. Остров и от гр. Александрия, Румъния, детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“, гр. София, фолклорен танцов състав „Калушари“, с. Златия, и, разбира се, състав за автентичен фолклор „Калушари“, с. Хърлец. По този повод присъстваха учени в областта на историята на танца. Специален гост на срещата бе кметът на община Козлодуй Маринела Николова. Кметът на кметство Хърлец Огнемир Симов, разказа за любовта си към танца и приемствеността, като най-важен фактор за съхраняването на обичая.
В Центъра на Хърлец бяха разположени много забавления за малки и големи. Жителите и гостите на селото бяха изпълнили площада. Кметът на село Хърлец откри вечерта с обръщение към присъстващите, в което отбеляза, че Хърлец е европейско село с бъдеще.
Г-жа Маринела Николова, кмет на община Козлодуй, сърдечно поздрави хърлечани с празника, като им пожела здраве и благополучие.
Концертната програма започна с невероятните изпълнения на калушарските дружини, за да се взриви по-късно от спектакъла на „Майсторите на танца“, гр. Перник.
Красива заря озари небето над Хърлец. Веселието продължи с изпълненията на оркестър „Кобе“, Сърбия.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.6


2019-08-24 07:38:39