Наше село кани на бал

Наше село кани на бал

За седми път белослатинското село Бърдарски геран ще събере банатски  българи от страната и чужбина на традиционен бал. Атрактивното събитие е насрочено за 31 август  и ще започне в 20 ч. на площада пред кметството. Програмата ще открие местният танцов състав „Палкенче“, а по-късно на сцената ще се качат и музикантите от „Бранд бенд“ - Гложене.

„Целта ни е да обединим общността на банатските българи в една вечер с автентични костюми, танци и песни. Очакваме в Бърдарски геран да се завърнат много местни, които  живеят в чужбина, както и гости от цялата страната. Ежегодно се случва да идват и банатски българи от нови населени места, които са чули за бала и искат да съпреживеят неговата атмосфера“, разказва председателят на читалището в селото Ирина Босилкова.

За всички гости в местния етнографски музей ще е отворено ретро фото, като на желаещите ще се предоставят  атрактивни  банатски костюми, с които ще могат да се преобразят.

Междувременно жителите на Бърдарски геран не пропускат възможност да се включат в емблематични за общността им събития.  Едва преди седмица те станаха част от фестивала „Асеново 2019“, където банатски българи представят изделия от автентичната си кухня, както и традиционни песни и танци. Участие са взели малки и големи ентусиасти, представили запомнящи се изпълнения на сцената, разказа още Ирина Босилкова.

Балът в Бърдарски геран се организира изцяло със средства на кметството.
2019-08-20 14:10:02