Търнава стана столица на фолклора

Пъстра, красива и шумна бе Търнава в съботния ден. Пременени в народни носии, моми и ергени изпълниха улиците на китното белослатинско село. Големият площад се оказа тесен да побере над 500-те участници в първия национален /седми поред обаче/ фестивал „Ехо в родния край – Георги Горелски“. ОТ 9 сутринта до 9 вечерта на мегдана се пееше, свиреше и танцуваше, като с предимство бе естествено северняшкия фолклор, който роденият в Търнава патрон на фестивала Георги Горелски пренесе от Дунава до Тракия.

Седмото издание ще се запомни с най-много участници. Над 60 състава и индивидуални изпълнители от 40 населени места от Монтана до Генерал Тошево и Перник откликнаха на поканата на читалище "Напредък" с неуморивия си секретар Татяна Мариновска.

Старт на фестивала даде пременената в традиционна търнавска носия от нейната баба кметица Габриела Раловска, която приветства с добре дошли всички участници и им пожела да се веселят, както подобава на празник на фолклора и българщината. С оригинално пресъздаване на обичая Спасовден, в който са вплетени различни моменти от историята на селото, включително легендата за лековития кладенец и правения курбан, както и жътвата и плодородието от местните самодейци започна фестивала. Той беше посрещнат с искрени аплодисменти от многобройната публика. Сред официалните гости бяха народния представител Красен Кръстев, кметът на общината инж. Иво Цветков, зам.-кметът Тихомир Трифонов, общинският съветник Стефан Терзийски, кметове на села.

Атмосферата на първия национален фестивал в Търнава отрази екип на радио София с водещ Анелия Трошанова, която направи съпричастни на прекрасното събитие любителите на фолклора от цялата страна.

За всички участници имаше грамоти и подаръци, но изпълнителите отнесоха в сърцата си чувството за сплотеност, гостоприемство и почит към българските традиции, които търнавчани притежават и раздават от сърце.

Иво ЙОРДАНОВ

 

 
2019-08-11 09:19:20