Търнак почете достойно големия режисьор Дако Даковски

Търнак почете достойно големия режисьор Дако Даковски

С поредица от прояви читалище "Васил Левски 1899" и кметството в с. Търнак почетоха един от най-достойните си синове- режисьорът Дако Даковски, който е роден в селото преди 100 години.

Кулминацията на честванията бе тази събота в парка пред читалищната сграда, непосредствено до бюст-паметника на твореца. Пременените в народни носии Велислава и Борислава посрещаха гостите с питка, мед и шарена сол.

Цветя пред паметника на Даковски поднесоха дъщерите му Гергана и Веселина и внукът Юри Ботев.

Сред официалните гости на тържесгвото бяха още проф. Неделчо Милев, актьорът Васил Стойчев, Петър Бейгажев и Красимира Маринова отМСДЦ "Дако Даковски"-Варна, кметът на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков, краеведът Калина Тодорова, председателят на читалище "Развитие" в Бяла Слатина Светлина Берова, кметът на Търнак Йото Марков, Людмил Николов- дългогодишен директор на местното училище.

С откъс от дебютния му филм "Под игото" започна паметното събитие. Бяха припомнени пътят на Даковски от Търнак до върховете на българското филмово изкуство. Присъстващите видяха спомени за него от неговия съученик Атанас Кралчовски, съпругата му актрисата Иванка Даковска и театралната актриса Мика Йотова.

Вълнуващи моменти от живота на Даковски припомни авторът на единствената книга за него- "Певец на браздите", проф. Неделчо Милев и актьорът Васил Стойчев, който играе ролята на Калоян в недовършения филм на Даковски. Скъпи спомени за своя баща споделиха неговите дъщери Гергана Даковска /която е автори редактор на филми и представител на България в Евроимаж и радиожурналистът Веселина Даковска.

За големия творец говориха още Калина Тодорова от РБ "Хр.Ботев"-Враца и учителите Цветана Пешева и Людмил Николов.

Доказателство за това, че Търнак помни достойните си синове е фактът, че още през 1979 г. в селото е поставен паметник на Дако Даковски, дело на скулптора Димитър Остоич. През 2017 г. паметникът е обновен от инж. Иван Ненков. Тогава стихотворение за него написва Цеца Кръстева, което участващите във паметната среща чуха. Свое есе за режисьора прочете талантливия ученик Маргарит Тасков. Събитието завърши с думите:  "Дако Даковски оставя име на най-ревностен и възторжен певец на нашето село, в което се ражда, в което израства, и което никога не забравя. Нека и ние не допуснем неговото име да потъне в забрава и паметта за него да се предава и на идните поколения".

Специални поздравления за седмицата, посветена на Дако Даковски заслужават сърцатите читалищни дейци Виолета Кръстева и Теменужка Недкова, както и кметството и община Бяла Слатина, които подкрепят културния живот във всяко селище.

 

 

 

 


сн.1
сн.2
сн.3


2019-08-11 08:51:51