Община постави над 10 сърца за събиране на капачки

 Община постави над 10 сърца за събиране на капачки

Община Козлодуй постави още 10 метални сърца за събиране на пластмасови капачки, част от Националната кампания „Капачки за бъдеще” на Фондацията „Лазaр Радков”. Целта на кампанията е, чрез предаването на капачки да се осигурят кувьози за болници в по-малките градове на страната.

Металните сърца са поставени на следните места: парк „Турлашка махала”, спирка „Бриз”, магазин „Лидл”, магазин „Т-маркет”, парк „Синият вир”, парк „Осемте улици”.

Още четири сърца са монтирани пред кметствата в населените места (Хърлец, Гложене, Бутан, Крива бара).

С поставянето на съоръженията гражданите ще могат да дарят събраните капачки в удобно за тях време, независимо от работното време на институциите. Могат да се събират всякакви пластмасови капачки: от вода, безалкохолни и други напитки, но не и от козметика, перилни и почистващи препарати, означени като опаковки от опасни вещества.

„От няколко години Община Козлодуй провежда кампании за събиране на пластмасови капачки. Така или иначе хората вече свикнаха и отделят капачки. Идеята, която кметът на общината подкрепи, беше да монтираме тези метални сърца, за да може гражданите по всяко време да ги пълнят, а това че средствата се събират за благородна кауза е още по-добре. През пролетта на 2019-та година предадохме количество, което е съизмеримо с големи градове и това ни радва”, коментира Велислава Спасова – еколог в община Козлодуй.

На всеки шест месеца, през пролетта и през есента, Фондация „Лазaр Радков” прави по едно голямо събиране на капачки от всички пунктове в страната.

По данни на фондацията към момента над 20 000 души са се ангажирали със събирането на „Капачки за бъдеще”.

Повече за кампанията и пунктовете в цялата страна можете да прочетете на фейсбук страницата на кампанията „Капачки за бъдеще”.

През месец март метално сърце бе поставено между „Клуб 33” и „Зеления капан”, до подземните контейнери.

 

 
2019-08-01 15:06:21