”ти Ѕъчваров опитва рибни деликатеси на фестивал в ќстров /—Ќ»ћ »/

”ти Ѕъчваров опитва рибни деликатеси на фестивал в ќстров /—Ќ»ћ »/

Ѕаби и внучета готвиха заедно автентични рибни специалитети

 

«а шеста поредна година в красивото ор€ховско село ќстров се събраха стотици почитатели на дунавската риба и рибните €сти€.

Ќа живописни€ бр€г до пристанището своите шатри с кулинарни шедьоври б€ха наредили 7 колектива- на читалищата в јлтимир,  рушовене, ќходен, √орни ¬адин, Ћесковец, √алово и ѕенсионерски клуб- ќстров. “ази година за първи път акцент на ‘естивала на рибата и рибар€ бе демонстрационното готвене на традиционни €сти€.

¬ него се включиха деца и баби от ќстров и екип от народно читалище „Ќапредък“- “ърнава, начело с кметицата √абриела –аловска и секретар€ на читалището “ат€на ћариновска, които измайсториха боб със сланинка и н€колко вида люти чушки с чесън.

ћодерна и здравословна интерпретаци€ на традиционни рибни €сти€ представи –устем ‘ерадов, който е родом от ќр€хово, но живее в —офи€. ¬сички те са доброволци по проекта „Ѕабините гозби-вкусът на нашето детство“, който островското читалище „–азвитие 1903“ спечели по програмата за малки проекти на сдружение „1 юни“- Ѕ€ла —латина.

‘естивалът бе открит от секретар€ на читалището јнели€ Ѕенкина, ко€то приветства всички с добре дошли.

ѕредседател на журито и водещ на празника за пети път бе ”ти Ѕъчваров. „—къпи при€тели, искам да благодар€ за пореден път на вашата кметица, че ме покани на най-красиви€ бр€г на ƒунава- в ќстров и направи това събитие посто€нна част от мо€ календар. »скам да поздрав€ и кмета на общината –осен ƒобрев, който с подкрепата си за този празник допринас€ ќр€хово да е вкусно м€сто и хубаво за живеене и понеже знам, че е изкушен кулинар му подар€вам новата си книга с рецепти „¬кусната Ѕългар舓.

ѕомощници на ”ти в оценката на рибните €сти€ тази година б€ха кметът на ќр€хово –осен ƒобрев, кметиците »рена —танкулова –ќстров, ¬енера ÷екова /√алово/, √абриела –аловска /“ърнава/, √алина —ветозарова /Ћесковец/ и ¬аньо “ранков / рушовене/, както и доказани€т кулинарен спец и управител на болницата в Ѕ€ла —латина Ќиколай ƒимов.

“ази година доказаната майсторка на рибената чорба »ванка ѕетрова, или както всички € наричат баба ¬анче, навършва 80 години. “€ се съгласи да разкрие съставките й: предварително сварена и изчистена от костите пр€сна дунавска риба, лук, моркови, целина, дафинов лист, черен пипер, домати и малко люти пиперки за вкус. –азбира се и застройка с кисело мл€ко, €йца и брашно. ƒесетки ценители на нейни€ майсторлък се наредиха нетърпеливо на опашка, още преди да е готов, а т€ получи за спомен сувенир- гол€мо сърце като благодарност от организаторите на фестивала.

—пециално внимание ”ти Ѕъчваров обърна на екипа на „Ѕабините гозби“ от ќстров начело със —пасена јлександрова и младите готвачи ¬ладимир, —ветослава, ѕреслава и “еодора, чийто фиш бъргър „ќстров“ водещи€ об€ви за кулинарен хит на л€тото. “ой се състои от рибено кюфте от дунавска риба, питка, намазана с майонеза и резен вкусен островски домат.

¬ъпреки, че не са на ƒунава, изключително атрактивно на фестивала се представиха читалищата в јлтимир и ќходен. —ъс специално, написано за повода стихотворение Ќина Ќинова от јлтимир представи €сти€та за конкурса, сред които маринован беловар от река —кът, пълнена таранка и рибен пай с гъба кладница.

ƒоказаните кулинарки от читалище „ѕробуда 2012“- ќходен очароваха журито не само с безупречно изглеждащите рибена торта, рибено руло  и баница с риба тон, но и с тиквена раки€ с перфектен аромат.

«а най-красиво €стие бе отличено читалището в √орни ¬адин за баница с рибена плънка, а наградата получи секретар€ ћа€ ƒимитрова,  рушовене получи приз за иновативно €стие за палачинковата си торта с риба, а най-хубаво наредена бе трапезата на √алово с уникални€ пълнен шаран в тесто на ƒимитър  юлев.

«а веселото настроение на празника на рибата допринесоха народни€ певец —ветлин ћиланов, талантливите танцьори от ансамбъл „ћездра“ на ћирослав јспарухов и женски танцов състав „–уме툓 от с. “ърнава, както и диджей »цо.

 

¬сичко за фестивала очаквайте в бро€ на в. "—еверозапад днес" от вторник.


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7
сн. 8
сн.9
сн.10
сн.11


2019-07-28 10:12:01