Кръшни хора за празник на известно село

Кръшни хора за празник на известно село

С пищна програма вчера жителите на мездренското село Ребърково отбелязаха деня на своето село /Петровден по стар стил/. Тържеството се проведе в салона на бившето училище в селото, популярно като родно място на родения там актьор Краси Радков.   

Програмата бе открита с обръщение от кмета Петър Петков.  „Пожелавам Ви да бъдем всички заедно и единни, защото само тогава това село може да върви напред“ каза той.   

Танцов клуб „Мераклии“ с ръководител Ненчо Петков и децата от с. Ребърково веселиха присъстващите с невероятните си изпълнения. Кръшни хора извиха и танцьорите от танцов ансамбъл „Мездра“.   Програмата продължи с изпълненията на Влади и Слади.   Село Ребърково е разположено след равна лъка по десния бряг на река Искър. Най-ранни сведения за него се откриват в турски регистър от 15-ти век / 1420 г. /. Селото възниква в района на Смолев дол в местността Пиларище. Останки от антично селище има в Смолев дол, а в местността Горна Крета е разкрит Средновековен некропол от 12-14 век. Името на селото идва от Ребриъ, прилагателно от „ребро“ като географски термин, което означава склонове, прорязани от порои и изпъкнали като човешки ребра.
2019-07-15 16:07:58