Започна авиационното пръскане срещу комарите край Дунава

Започна авиационното пръскане срещу комарите край Дунава.

Тази сутрин от площадката в село Гложене започна пръскането срещу комари в крайдунавските общини. Един селскостопански самолет ще направи едночасов полет. Той ще лети на височина от 10 м и ще може да пръска на 40 метра площ. Очаква се да бъдат третирани всички терени по поречието на р. Дунав в Козлодуй, Хърлец и Гложене.

През тази седмица в кампанията ще се включат общо 5 самолета, а от другата ще станат 20, заяви шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев, който инспектира старта на дейностите тази сутрин в Гложене. Препаратът е опасен за пчелите, но за целта от няколко дни са предупредени всички пчелари на територията, на която ще бъде извършено пръскането.

Очаква се през другата седмица да бъде покрито цялото дунавско крайбрежие от Брегово до Силистра, обеща д-р Илиев.

Кметът на община Козлодуй Маринела Николова също беше на площадката в Гложене. Тя подчерта, че тази година общината е заделила 80 хиляди лева за борба с комарите и това е било първата обществена поръчка, която общината е обявила. Всеки месец от април до юли е имало и въздушни и наземни пръскания, но високите води на Дунава са се оказали основната причина за нашествието от комари. "Благодаря на правителството, че отпусна 2 милиона лева за решението на проблема, тъй като той не е по силите на отделните общини", заяви Николова.

Според директора на БАБХ Дамян Илиев също най-доброто решение е национална програма за борба с комарите, при която отрано ще се третират всички площи и още в началото на пролетта с убиването на ларвите ще се ограничи разпространението на комарите, които се превръщат в напаст в дъждовни години.

 

 
2019-07-12 09:14:02