Предприемат мерки срещу Африканската чума по свинете

Предприемат мерки срещу Африканската чума по свинете

Ветеринарят д-р Иво Иванов запозна кметове и кметски наместници от община Мездра с опасностите, които крие болестта Африканска чума по свинете. Сподели и опита си от вече съществуващото огнище на територията на  с. Жернов, община Никопол, област Плевен.  

 „При наличие на зараза гамата от клинични признаци може да бъде много широка. Болните свине умират. В задния двор такива животни обикновено се познават по липсата на апетит, последвана от внезапна смърт. В индустриалните ферми е възможно също да се наблюдава депресия сред животните, загуба на тегло, кръвоизливи и видимо зачервяване по кожата в следствие на обилно кръвоснабдяване - хиперемия (краищата на ушите, опашката, крайниците, гръдната и стомашната област), куцота и аборти при бременни свине майки.“- заяви д-р Иванов.

 Епизоотичната комисия взе решение Кметовете и Кметските наместници в срок до 26 юли да актуализират списъците на собствениците и броя на отглежданите свине. Д-р Иванов увери присъстващите, че заболяването е нелечимо, и на територията на Европейския съюз няма ваксина, която да го предотврати.

 „ В случай на заболяло животно то задължително се умъртвява, както и всички свине в радиус от 3 км около мястото, където е регистрирано наличието на вируса. Освен това се създава още един периметър с 10 км радиус, където животните само се наблюдават дали ще проявят симптоми на болестта. Това се прави с цел да бъде спряно разпространението на болестта и в други райони на страната. Болестта не е опасна за хората, но разпространението й сред домашно отглежданите свине и тези в свиневъдните стопанства може да причини сериозни икономически загуби на сектора“-обясни д-р Иво Иванов.

 
2019-07-11 09:54:10