Атрактивна програма и стотици посетители за рождения ден на АК „Калето“

Атрактивна програма и стотици посетители за рождения ден на АК „Калето“

С атрактивна програма бе отбелязан снощи шестият рожден ден на Археологически комплекс „Калето“ край Мездра. Стотици посетиха туристическия обект, а като подарък всички получиха безплатен достъп до него. По време на празника бе открита  живописна изложба на Снежана Петрова, която е уредник на Арт центъра към комплекса, в който са показани нейните творби.

„От 6 години се занимавам с галерията и като цяло живея с крепостта и картините. Моите творби са абстрактно-модерно изкуство рисувано с пръсти. Някой от тях са древни символи, като всеки от тях има свое специално значение-за изцеление, за радост за изобилие и при медитация например, освен това оказват огромно влияние на човешкия организъм и аура. Влияят ментално, емоционално и на физическо ниво. Напоследък посещавам доста често енергийни места в страната и рисувам там“, сподели за „Северозапад днес“ художничката. По думите й рисуването с пръсти не отнема много време, но чрез изкуството се вкарва енергия в творбата. Картините могат да бъдат както само разгледани, така и закупени.

За рождения ден на АК „Калето“ концерт изнесе и квартет „Българи“, който обра овациите на стотиците присъстващи. Изпълнителите представиха руски и италиански романси и канцонети, както и възрожденски песни. Посетителите имаха възможността да опитат и най-новата колекция вина от винарна „Типченица“. Разнообразната програма, която предлагат комплексът и крепостта, съхраняваща  70-вековна история привличат туристи през цялата година от цяла България, че и дори от далечните Китай и Япония, твърдят от ръководството на обекта. Обектът е край главен път Е-79 и мястото е комуникативно и привлекателно за посещение от пътуващите.

„Арехеологическите разкопки свидетелстват за едно непрекъснато обитаване на този скален рит. Тук ясно е илюстрована историята на тези земи, заселването, племената живели тук, техния бит и поминък, са представени тук. Крепостта Калето е много добре реставрирана, консервирана и социализирана в рамките на проекта „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра”, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие". Могат да се видят останки от античността, които са вградени в крепостните стени, както и възстановка на крепостта с автентични материали. Крепостната стена е с височина до 8 метра в момента при 12 в древността“, разказват от АК „Калето“. Активните образователни дейности, провеждани на обекта привличат към него и подрастващите.

„Именно тук се провежда музейната педагогическа програма „Българският бит и традиции“. В нея се включват ученици от втори до 12 клас. Обединява българските народни обичай и традиции за определени празници във всеки един от месеците на годината, възстановка на народни ритуали, кулинарното наследство характерно за празника. Специален акцент се поставя в тази програма и върху текстовете на български народни песни, за конкретния повод, като винаги правим рецитал в тази връзка. Стараем се да подбираме и диалекта на дадена област на България, за да запознаем учениците с богатството на българския език. Самите деца се включват много активно в драматизациите, които правим. Последно, тук преди няколко дни чествахме Еньовден, спазвайки всички обичай свързани с него“.

Честването на Кръстовден, Димитровден и Деня на християнското семейство предстоят в АК „Калето“-Мездра. Дейностите се координират от управителя на обекта. Това е икономистът Ирина Цекова, която пое управлението му миналото лято.

 

 

 

 
2019-07-02 14:42:25