ВЕЦ Калето влиза в юбилейна година

ВЕЦ Калето влиза в юбилейна година

ВЕЦ Петрово и ВЕЦ Калето работят успешно и са част от електроенергийната система на България. Влизането на мездренската компания в енергетиката започва преди 18 години със закупуването на ВЕЦ Петрово в община Сандански. Малката централа се намира близо до гръцката граница и работи вече 69 години, като 19 от тях в частни ръце. Тя е изцяло рехабилитирана със средства на „Ариел-ТН”. 7 са постоянно заетите работници на ВЕЦ Петрово.

„Следващата ни логична стъпка след натрупания опит от Петрово бе построяването на ВЕЦ Калето. Тя се оказа една от най-големите инвестиции в Северозапада и бе открита от премиера Бойко Борисов, разказва Тони Йорданов. ВЕЦ Калето произвежда ток девета година и дава доходи на 9 човека. Досега произведеното количество е 130 млн. кВтч чиста енергия, която е спестила 130 000 тона вредни емисии в атмосферата, подчертава Йорданов.

Последната инвестиция от 2.5 млн. лв. е в 2 MWh когенерация, част от оранжерия „Озирис“. Когенераторът е производство на водещата американска компания „Катерпилар”. Той работи от септември 2015 г. Основно произведената енергия се използва за отопление на оранжерия „Озирис”, а електрическата енергия се продава на ЧЕЗ. Качеството на доматите и краставиците наложи Озирис на пазара в София и Северозапада. 

„Непрекъснатите промени в Закона за енергетиката и създадената несигурност напълно спират инвестициите в зелена енергия. Прави се скрито подпомагане на въглищните централи, но това води до купуване на емисии заради замърсяването и оскъпяване на енергията за бизнеса и бита. Под европейския натиск за спиране на замърсяващите мощности рано или късно държавата ще бъде принудена да създаде условия за изгодни инвестиции във ВЕИ, а не тя сама да става инвеститор в енергетиката“, смята Тони Йорданов.
2019-06-22 11:35:32