Вдигат модерен парк за близо 200 000 лв. в Липница

 Вдигат модерен парк за близо 200 000 лв. в Липница

Основен ремонт на централния парк в Липница стартира до броени дни. Средствата са в размер на 170 000 лв. и идват от програмата за развитие на селските райони. Новината съобщи за „Северозапад днес“ кметът на селото Румен Шопов.

„Решили сме да дадем един нов облик на пустеещия вече парк. Предвиждаме поставянето на нови детски съоръжения, на които да се забавляват най-малките ни жители, ще се монтират беседки и пейки. Отделно от това ще бъде подменена тротоарната настилка и ще се озеленявани. Имаме осигурено финансиране и за цялостно преасфалтиране на ул. „Александър Стамболийски“. В момента тя е в меко казано плачевно състояние, а в същото време поема интензивен трафик. Средствата за нея са в размер на 180 000 лв.“, уточни кметът на Липница Румен Шопов.

Негова мечта от години е да се вдигне параклис край гробищния парк, но все не достигат средства. Нужно е финансиране и за църквата в центъра на селото.

„Преди няколко години успяхме да я ремонтираме, изглежда много добре, но нямаме пари за обзавеждане. Липсват иконостаси, икони, нужно е изографисване. На практика в момента я използваме единствено, за да бием камбаната при погребения или празници. Подготвяме проект, с който да кандидатстваме, подали сме искане за финансиране и до митрополията, но средства на този етап за нея няма“, разказа Шопов.

Местната детска градина се посещава от близо 40 деца. Базата е ремонтирана и с ново обзавеждане. Читалището в Липница е едно от най-активните в Северозапада, а негов председател е кметът на Липница Румен Шопов. Секретар е Галя Христова, която е основният двигател на случващото се там и на изявите на групите с художествена дейност. Налице е и богат книжен фонд.

Тази събота в Липница ще отбележат традиционния за селото събор. Улиците  са почистени, а градинките - залесени с пъстри цветя. За настроението на присъстващите на празника жители и гости е подготвена атрактивна програма.

„Празничната програма откриваме утре вечер, от 20 часа, на площада. Изява ще имат самодейни състави и деца от Липница и Софрониево. Концерт ще поднесе народната певица Цветелина Добрева, огнено шоу ще представи формация от Козлодуй, а пищна заря и дискотека на открито ще са кулминацията на събитието. На всички жители на Липница искам да пожелая здраве, берекет, късмет, благоденствие, да посрещнат много гости за събора и да запомнят събитието с много положителни емоции“, каза кметът на Липница.

 
2019-06-21 14:36:21