Дунавски градове на война с комарите

Дунавски градове на война с комарите

Война на нашествието от комари край Дунав обявиха общински администрации в Северозапада. Обилните дъждове, последвани от високи температури, създадоха метеорологичен рай за насекомите, които тормозят местното население.

С иновативно решение на проблема излезе местната управа в Оряхово. С решение от извънредна сесия на общинския съвет в крайдунавския град се пристъпва към купуване на специални техника за борба с комарите. Тя ще струва около 16 000 лева. Според кмета Росен Добрев придобивката ще реши проблема, който взема застрашителни размери.

"От 25 юни (вторник) се очаква да започне наземна обработка на всички зелени площи за борба срещу увеличената популация на комарите. Извиняваме се за закъснението, но се надявахме да се отпуснат средства за извършване на авиационни обработки на всички зелени площи в населените места, както и заблатените територии покрай бреговете на река Дунав", казаха от одел "Екология" в Община Оряхово и коментираха, че се надяват с новата инвестици проблемът да се овладее дългосрочно. 

Извънредни мерки срещу летящата напаст предприемат и във Видин.  Нашествието налага извънредна и по-ранна от обичайната кампания за пръскане срещу комарите, чиято популация се е увеличила значително, констатират от местната управа.

Масирана обработка се извърши и в община Козлодуй. Третирането бе двукратно – авиационно и наземно в Козлодуй и населените места (Хърлец, Гложене, Бутан и Крива бара).

„До момента са извършени пет пъти наземни и въздушни третирания /през април два пъти, през месец май два пъти и веднъж през юни/. За всеки полет се иска специално разрешение от AEЦ “Козлодуй”, РЗИ-Враца, РУП-Козлодуй“, коментираха от общинската администрация и успокоиха, че препаратите, които се ползват, са биоциди, разрешени от Министерство на здравеопазването.

С комари, кърлежи и бълхи се борят и в Лом. Вчера и днес се третира територията на цялата крайдунавска община. Обработката обхваща  Дунавския парк, улични алеи, междублокови пространства и зелени площи на места с обществено предназначение в града и селата.
2019-06-21 13:40:46