Правителството отпусна пари за „Радецки” (ОБНОВЕНО)

Правителството отпусна пари за „Радецки”

Близо половин милион лева правителството ще отпусне за отремонтиране на емблематичния параход, с който Христо Ботев преминава Дунав и влиза в България.

„За мен като кмет на община Козлодуй е особена чест, че присъствах на заседанието на Mинистерски съвет, точно когато се отпускат средства за плановия ремонт на НМП „Радецки”. Това е музей, който се посещава от над 10 000 души годишно. Параходът е неизменна част от Ботевите тържества в Козлодуй”, каза Маринела Николова в София. Кметът на община Козлодуй присъства на заседанието на Министерски съвет днес, след като на 3 юни, по нейна инициатива, се състоя среща с министър-председателя г-н Бойко Борисов.

„Запознах Премиера с доста проблеми на нашата Община, включително и това, че от година „Радецки” има нужда от ремонт, но няма осигурени средства. Информирах го, че Ботевите тържества са преминали без традиционните плавания, които нашите граждани и многобройните гости от страната очакват с нетърпение. Той прояви разбиране, за което съм му много благодарна. На 4 юни бях на среща с Министъра на културата Боил Банов. С негови експерти обсъдихме състоянието на Парахода и уточнихме параметрите на работа между Община Козлодуй и Министерството на културата за запазване и развитие на единствения плаващ музей на Балканите. Очаквам, че с този акт на Правителството ще спрат всякакви спекулации на загрижени „доброжелатели” по темата „Радецки”, коментира кметът Маринела Николова.  

Средствата са целеви и ще се предоставят на Министерството на културата, за да се подготви процедура за избор на корабостроителница, която да извърши ремонта на националната светиня.

 

 
2019-06-05 13:17:13