Зрелищно посрещат Ботеви поклонници в Козлодуй

Зрелищно посрещат Ботеви поклонници в Козлодуй

Над 1400 Ботеви поклонници се събират в Козлодуй на 27 май (понеделник) – денят, посветен на слизането на героичната чета на дунавския бряг. Участниците в 73-рия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица” ще се съберат в Ботев парк, където в 18.30 ч. ще бъде дадено официалното начало на техния преход, който ще свърши на 2 юни на връх Околчица. В 19 часа ще започне възстановката на слизането на четата на козлодуйския бряг. В изявата ще вземат участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от сродни организации от градовете София, Видин, Брегово, Самоков, Луковит и Русе. Присъстващите ще имат възможност да наблюдават възстановката на специално инсталирана за празника LED стена.

В 19:30 часа на сцената ще бъде представен проект „Възрождение” с участието на Трио „Тенорите” и Държавна филхармония – Враца. В 20:50 ч. програмата ще продължи с концерт на Ансамбъл „Българе”.
В 21:30 ч. е началото на тържествената проверка и митинга-заря по случай 143 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйскиq бряг. 
За пръв път тази година програмата ще продължи и след празничната заря. Община Козлодуй е предвидила лазерно шоу и програма със специалното участие на DJ 89. Публиката ще има възможност да чуе българска фолклорна музика в съвременен аранжимент.
За удобството на жителите и гостите на общината е организиран безплатен градски транспорт. Първият автобус ще тръгне в 17 часа от „Мелницата”. На всяка спирка в града ще има разписание на транспорта през целия ден, като същата информация ще бъде публикувана и в сайта на Общината. Вечерта, след приключването на празничната програма, пред входа на Ботев парк, на спирка „Обръщалото”, ще има допълнителни 5 автобуса, които ще извозват гражданите към града до полунощ, съобщиха от общинската администрация и пожелаха приятни мигове на историческия ден за всички граждани и гости на града. 
2019-05-23 10:41:49