Село стана рай за изборни туристи

Село стана рай за изборни туристи

Врачанската прокуратура е на път да подеме криводолското село Галатин. Очаква се държавните обвинители да влязат в населеното място заради мащабен изборен туризъм. Само в рамките на няколко месеца в населеното място са регистрирани близо 100 човека. Девет от тях са на централната улица „Георги Димитров” №1. От десетилетия в почти сриналата се къща, в която няма дори тоалетна, живеят Богомил и Палома Тодорови. От около месец обаче в официалните регистри се води, че на този адрес живеят още 9 човека. Сигнал за извършената нередност е подаден до Окръжната прокуратура във Враца от Никола Николов.

„Уважаеми прокурори, донасям Ви до знанието, че заради предстоящите местни избори през есента на тази година в село Галатин, община Криводол, са извършени огромни за мащабите регистрации по настоящ адрес на т.н. изборни туристи, нямащи нищо общо с населеното място. Едно е да се регистрираш на наследствен дом, друго - на хвърчащ и незнаещ адрес. Уважаеми прокурори, ако се запознаете с битовите условия на този адрес и с медицинските диагнози на собствениците на имота – Богомил и Палома Тодорови, уверявам Ви, че кошмара от това гнусно деяние, дирижирано от кмета на Галатин, трудно ще ви напусне”, казва в сигнала си Никола Николов.

Според него новодомците в Галатин са основно от съседното село Баурене. Николов заявява, че не иска неговата и на съселяните му съдба да се определя от „чужденци“.

Собствениците имота на ул. „Георги Димитров” №1 в селото потвърдиха, че на хартия имат още 9 съквартиранти. Съгласили се, защото кметът Петър Велков обещал да осигури на 57-годишната жена работа по временната заетост за срок от 5 месеца. В момента възрастните хора оцеляват с инвалидната пенсия на Богомил, която е в размер на 176 лв. месечно. Палома казва, че тяхната къща не е единствената в селото, която е използвана за изборен туризъм. Според нея от месеци това е масова практика.

Потърсихме и кмета Петър Велков. Той не отрече изборния туризъм в Галатин. Напротив - потвърди твърденията в сигнала на Никола Николов. Оказа се, че реалността дори е по-груба от описаната в документа. За последните месеци в малкото криводолско кметство са регистрирани близо 100 човека. Новодомците са доведени от всички парламентарно представени партии в селото.

„Това са хора, доведени да се впишат в регистрите ни от всички политически сили. Не съм правил справка обаче коя от партиите е с по-голям изборен туризъм от останалите. Фрапантното в случая е, че регистрации се правят дори от бившия и настоящ секретар на Галатин”, заяви кметът Петър Велков.

Селският управник е категоричен, че не се притеснява от подадения сигнал в окръжната прокуратура във Враца.

„Евентуална проверка от страна на държавните обвинители ще установи, че с всички адресни регистрации е спазен изцяло законът“, убеден е кметът. Той категорично отрече да е предлагал облаги на граждани срещу регистрирани на изборни туристи в домовете им.


1
2


2019-05-17 10:24:44