Над 250 самодейци събра "Хубост за бъдни векове"

Над 250 самодейци събра

За 16-а поредна година читалище "Н.Й.Вапцаров" в Криводол организира общинския фолклорен празник "Хубост за бъдни векове". На голямата сцена на читалището се качиха 250 самодейци от 10 читалища от Криводолско. И въпреки, че тази година той нямаше конкурсен характер, близо четири часа те се раздадоха, за да покажат своя талант и красотата на Ботунския фолклор.

Прегледът бе открит от главния библиотекар Христина Кръстева, която подчерта, че денят на светите братя Кирил и Методий и празникът на библиотекаря ще стане израз на богатата душевност и художествено въображение на хората от ботунския край. "Защото ние създаваме хубост и то за бъдни векове, която ще остане в традициите на родния край, с които ще прекрачим в Европа". Бяха прочетени и поздравителни адреси до самодейците от кмета на община Криводол Петър Данчев и народния представител Николай Иванов.

Песни, народни хора, модерни танци, сценки и стихове звучаха от сърце и душа от талантливите читалищни дейци.

Най-малката участничка бе 3 годишната Клара Димитрова от детската градина в Пудрия, която участваше в танца "Бански на лалета", а доайени на "песента" бяха Янка Йорданова от Краводер и Пенка Давидова от Добруша на 76 години, които бяха специално поздравени от секретаря на читалище "Н.Й.Вапцаров" Боян Илиев.

Дебют като озвучител на празника направи и Антъни Цеков- най-младото попълнение в сърцатия екип на криводолското читалище. Особено радващ е фактът, че много на сцената се качиха много ученици, които вече са пленени от красотата на българския фолкор, предадена им от старите самодейци.

Специална изложба на българска бродерия, дантела и макраме, пресъздаваща традициите за чеиза на булката от миналия век бяха наредили Цветана Статкова и Петрана Иванова от Градешница. Битова вълнена черга на 120 години на Цветана Сандова можеха да видят всички участници и гости.

Публиката аплодира всички изпълнения, а грамоти за спомен получиха всички участници, които си обещаха догодина отново да се съберат на прегледа с патриотичното мото "Хубост за бъдни векове".

Всичко за празника очаквайте в броя на в. "Северозапад днес" от вторник.

   


сн.1
сн.2
сн.3
сн.4
сн.5
сн.6
сн.7
сн.8
сн.9
сн.9


2019-05-11 14:44:27