„Време е за българско“ в Бяла Слатина

„Време е за българско“ в Бяла Слатина

Най-хубавото време от годината е! Светли празници са! Време е за прибиране у дома, където ни очакват любимите хора, а  мама и баба въодушевено приготвят празничната трапеза и следват традициите, които знаят от „време оно“. Тези празници ни карат да не забравяме корените си. Помнейки и спазвайки традициите в точния момент имаме силата да сплотяваме семейството си, да бъдем единни и уверени в силата на своя народ.

Да, днес е Време за традиции и  Българско! Време ни е за възраждане! Днес традицията и съвремието си дават среща тук. От храната до дрехите, песните, разговорите, танците, всичко ще е „от българско, по-българско“.

С тези думи започна за трета поредна година пролетният празник в община Бяла Слатина под наслов „Време е за българско“. Гости на празника бяха народният представител Красен Кръстев, Веселка Борисова - председател на Общински съвет Бяла Слатина, инж. Иво Цветков - кмет на община Бяла Слатина, общински съветници, кметове на кметства от община Бяла Слатина.

Присъстващите имаха възможност да се насладят на приготвянето и да дегустират традиционни за нашия край и майсторлъшки приготвени ястия в петте шатри, подредени до сцената: шкембе чорба по бъркачевски, пържен боб по търнавски, качамак, приготвен от учениците от професионалната паралелка по готварство на средно училище „Христо Ботев“ с. Габаре, коприва, приготвена от учениците от професионална гимназия по облекло „Елисавета Багряна“ гр. Бяла Слатина, вкусни соколарски  бухти.

Колорит на празника допринесе великденската изложба на общинските детски градини и институциите, предоставящи социални услуги. Малчуганите се забавляваха в детския кът, в който бяха обособени три ателиета - за рисунки върху лица, за щамповане на тениски с български мотиви и за приготвяне на сувенири.  Детските атракциони и щандовете на местни производители също бяха част от празника.

Специални гости на празника бяха популярният телевизионен водещ на едни от най-гледаните и обичани кулинарни формати Иван Звездев и народната певица Ана Мария.
2019-04-28 21:35:14