Училища и университети се представиха в Козлодуй

Училища и университети се представиха в Козлодуй

 

За трета поредна година Община Козлодуй събра на едно място представители на учебни заведения и работодатели, партньорски организации, за да проведе Панорама на образованието. Шест средни училища, десет университета, седем дружества бяха гости на събитието, проведено на 17 и 18 април в Козлодуй. Специални гости в първия ден на Панорамата бяха медицински сестри от МБАЛ „Св. Иван Рилски”, които представиха професията пред посетителите. „Целта е да популяризираме нашата професия, защото все по малко младежи имат интерес да учат тази специалност, а имаме належаща нужда от кадри”, каза Господинка Йорданова – главна сестра в козлодуйската болница.
Петнадесет младежи се възползваха от кариерно консултиране, организирано от Центърът за кариерно ориентиране – Враца, а „Интеграл – образователни програми”, за втора поредна година представиха възможностите, които предлагат за обучение в чужбина. Панорама на образованието, Козлодуй 2019 г. откри официално Мая Занева, председател на Общински съвет.
В двата дни се регистрираха около 350 посетители. Съпътстващи събития бяха провелият се Форум на грамотността, в който участие взеха около тридесет ученици 4 и 5 клас и кръгла маса „Заедно можем” по проекта „Обединени в името на знанието”, в която се включиха над 35 участници - ученици, родители и представители на институции - за обсъждане на въпроси, свързани с обхвата и задържането на учениците в образователната система.
На 18 април се проведе родителска среща с представители на РУО – Враца в Зрителната зала на НЧХП „Христо Ботев – 1879”, на която присъстваха ученици, родители и учители от средните училища в общината. Срещата имаше за цел да ориентира бъдещите зрелостници в избора им на подходящото за тях средно училище, както и какви са условията и начините за кандидатстване.
В резултат от направено проучване, на база организирани анкети, се отчита ползата от проведеното мероприятие, като се очаква засилен интерес към предстоящата през октомври, 2020 г. Панорама на образованието в град Козлодуй.

 
2019-04-19 15:10:52