С водосвет и курбан откриха новия пазар в Мизия

С водосвет и курбан откриха новия пазар в Мизия

Стотици граждани на община Мизия се събраха в събота край старата жп гара за откриването на новия общински пазар в града.

Тържеството започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Дилян Тенджерски, който поздрави общинското ръководство за хубавото начинание. Към гражданите и гостите на Мизия се обърна кметът д-р Виолин Крушовенски. Той припомни, че техните предци още през 1878 г. поставят началото на съботен пазар, на който освен местните хора, продукцията си докарвали също от Сараево и други околни селища. Той сподели, че идеята на общинския пазар е не само да възроди традициите, но и да бъде от полза на хората в града. Накрая д-р Крушовенски сподели, че ако има трудности с осигуряването на търговци в съботния следобед, той е готов да приеме предложенията на своите съграждани за избора на нов ден.

За празничната атмосфера свой принос имаше и Гложенската духова музика, която вдигна градусите на иначе студеното време. За всички присъстващи имаше курбан от общината и безплатна наливна бира от „Алмус“. Задимяха скарите с кебапчета и наденички, и въпреки че търговците бяха сравнително малко, хората се забавляваха от сърце със сладни приказки и добро настроение, и си пожелаваха пазарът да се разраства и да го има всяка събота.
2019-04-15 11:41:53