Откриват пазара в Мизия

Откриват пазара в Мизия

С напълно готов модерен пазар може да се похвали Община Мизия. Изграждането му е по идея на местните жители, за които представлявало трудност пътуването до пазарите, които по традиция се правят в Бутан и Крушовица. Намира се до старата гара на Мизия.

„Възрастните жителки на Мизия ме помолиха да се намери начин и тук да има пазар, от който да си пазаруват. Особено сериозна става необходимостта от него сега, когато местните си купуват разсад. Идеята за пазара е добре обмислена. Монтиран е навес и над 10 маси за излагане на търговска продукция. За любителите на скарата е направено барбекю. Пазарът е достъпен и за лица в неравностойно положение, като за целта са поставени специални рампи. Има и напълно ремонтирани санитарни възли. “, съобщи за „Враца днес“ кметът на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски.

Средствата за направата на пазара са от капиталовата програма на Община Мизия за 2018 г. и са в размер на 31 359 лв. Официалното откриване на новата придобивка за жителите на населеното място е насрочено за 13 април от 14 часа. Тържището ще събира на едно място търговци от близо и далеч всяка събота следобяд. Идеята за деня не е никак случайна. В съботите до обяд е традиционният бутански пазар. След него, търговците ще отварят сергиите си в Мизия, за улеснение на гражданите.

Всъщност преди много години Мизия е имала свой пазар на площадката до стадиона, където се организирал и традиционният панаир  на 2 август. На пазара се продавали зеленчуци, произведени от личните стопанства, а също -животни и птици. Постепенно той замира. В края на 80-те години общинското ръководство  възстановява традиционния мизийски пазар на същото място, не след дълго обаче е закрит. През 90-те години теренът е закупен от фирма „Косаня”, а масите са преместени по централната улица на града, където в различни дни отделни граждани предлагат предимно зеленчуци, разсад, яйца и цветя, но и този импровизиран пазар не просъществува дълго.

След наводнението от 2014 г., кметът на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски иска от областния управител на Враца теренът на бившата гара, който е частна държавна собственост на „Железопътна инфраструктура”, да бъде предоставен на общината за изграждане на фургонното селище. С решение на Министерския съвет районът става общинска собственост, а след вдигане на временното селище д-р Крушовенски на декемврийското заседание на Общинския съвет  през 2017 г. предлага за обсъждане идеята за бъдещото му използване, като

теренът около бившата гара в Мизия да бъде облагороден и да се пригоди за пазар.

 
2019-04-02 13:41:49