Засаждат 1000 дръвчета в селата от община Мездра

Планово залесяване на горски масиви провежда Държавното горско стопанство – Мездра по повод Седмицата на гората, която тази година се провежда в периода 1-7 април. Най-голямото събитие в горския сектор се провежда под мотото: 140 години история и традиции в грижа за бъдещето на гората.

През 2019 година се отбелязват и още две кръгли годишнини: 120 г. горски печат 110 г. Съюз на лесовъдите в България.

“Лесовъд за един ден“ е една от инициативите, които ДГС – Мездра, съвместно с горското стопанство във Враца и Природен парк „Врачански балкан“ организират по повода. Идеята е насочена към деца и цели да разясни на подрастващите какви са ползите от засаждане, отглеждане и опазване на горските екосистеми.

Директорът на ДГС в Мездра инж. Евгения Христова разказа за основната идея тази година: „ Всички заедно с обща воля и усилия трябва да покажем на обществото и най-вече на децата колко важна е работата в гората. Тази година сме решили това да бъде на територията на едно училище във Враца и едно в Мездра. С различни занимания на открито с игри и ситуации, показваме на децата каква е лесовъдската професия“.

Малко над 130 дка нови гори предстои да бъдат залесени през 2019 година на територията на ДГС Мездра. През изминалата седмица бяха засадени червен дъб и явор в района на Върбешкия язовир, след проведена санитарна сеч и направена почвена подготовка. „Решихме да засадим смесени паркови дървета. Грижата за гората е грижа за бъдещето“, каза още инж. Христова.

Община Мездра получи дарение от 1000 дръвчета, които ще бъдат засадени по заявка и с усилията на кметовете на населени места.

 

 
2019-04-02 09:56:53