Поход срещу диабета в Мездра

Поход срещу диабета в Мездра

Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков е първият кмет, уважил събитието на организирания от Лайънс Клуб Видин „Поход срещу диабета“, заяви организаторът Евтим Стефанов. Инж. Събков измери кръвната си захар заедно с всички желаещи да проверят този здравен показател и се включи в „сладкото“ хоро.

Кметът посрещна походниците с „добре дошли в Мездра“: „Поздравления за организаторите и за участниците в тази изключително сериозна и тежка битка с диабета. Радвам се, че има хора като вас, които да жертват сили, възможности и време да се включат ефективно и да постигнат и резултати. Надявам се, че нашите съграждани ще ви подкрепят по най-добрия начин. Успех на кампанията!“

Присъстващите имаха възможност да дарят средства и да получат някои от рекламните артикули – тениска, шапка и др., след което можеха да измерят кръвната си захар и да се включат в хорото.

Инициативата на Лайънс движенията в България по суша, въздух и вода започна на 30 март от Видин. Преди Мездра велосипедистите преминаха през Белоградчик, Монтана и Враца.

Походът мина през Мездра на 31 март 2019 г., като за целта беше организиран диабетен патрул на площада пред Общината с участието на БЧК, организация на инвалидите, клуб „Мераклии“ – Ребърково и граждани.

Събитието се провежда в партньорство с всички общини на територията на избрания маршрут.

След Мездра велопоходът продължава в градовете Червен бряг, Плевен, Свищов, Велико Търново, Русе, Тутракан, Силистра и Румъния. На 6 април ще финишира във Видин.

Походът срещу диабета предвижда привличане на общественото внимание върху превенцията и ранната диагностика на Диабет Тип 1 при децата. Каузата е благотворителна и е със социална значимост, тъй като в световен и национален мащаб тенденцията е за падане на възрастовата граница на заболеваемостта на децата от Диабет Тип 1.

Целта на инициативата е да се осигурят средства за закупуване на сензори и трансмитери на всички нуждаещи се деца от България с диабет Тип 1.

 
2019-04-01 16:39:51