Селановци събра за 6 път малки философи от цялата страна

Селановци събра за 6 път малки философи от цялата страна

Втория етап на националния  конкурс и среща на малките философи ”Малкият принц” Селановци 2019 се проведе на 31 март 2019 г. Гости на празничното събитие бяха Росен Добрев – кмет на община Оряхово, Йонка Данова – координатор на район Северозападен към център Амалипе, директори на училища и детски градини, учители, родители, членове на общността и гости на селото  Училището получи поздравителни адрес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и началника на РУО Враца – Галина Евденова.

В първия етап взеха участие 137 ученици от втори до седми клас. Те писаха по цитата от „Малкия принц”: „Възрастните са наистина странни”. Седемчленно жури с председател проф. Мария Баева класира директно победителите в първа възрастова група – 2-4 клас. На първо място се класира Светозара Чекелова от Добрич, на второ място - Савина Недева от Бургас и на трето - Фая Гератлиева от Казанлък. Тя изключително артистично изпълни пред публиката още едно свое стихотворение.

От втора възрастова група 12 участници мериха сили във втория етап на конкурса. Те писаха по изтеглената в деня тема – „Всички възрастни първо са били деца, но малко от тях си спомнят това”. Журито беше изключително затруднено, но крайното класиране е:на първо място –Доротеа Раичкова от СУ „Райна Княгиня” Пловдив, на второ място Магдалина Петкова от ОУ „П.Славейков” Димитровград, на трето – Ана Богданова от СУХНИ „Константин Преславски” Варна и специалната награда на кмета на Селановци – Борислав Райчев СУ "Йоан Екзарх Български" Шумен .

Докато малките творци се потяха над белия лист, възрастните, пристигнали с тях, домакини и гости се включиха в дискусия на тема „Успешното бъдеще на децата – предизвикателство пред „странните възрастни”. В края на дискусията те попълниха анкета, чието обобщение училището-домакин ще предостави на МОН.

Всяка година конкурсът има свое оригинално звучене. Тази година той се отличаваше с големия брой желаещи ученици от нашето училище да се включат в срещата с техни връстници от цялата страна.

Училището, с финансовото съдействие на Община Оряхово подготви и издаде първи сборник с есета на победителите от предходните пет конкурса, дело на издателство "МЕДИА груп-Враца"  с главен редактор Иво Йорданов.

За първи път на сцената се появи нов изпълнител на ролята на Малкия принц – третокласникът Ивалин Николаев. Той, заедно с традиционните участници – самодейците към читалището Васко Петров и Драгомир Димитров „разходиха” присъстващите в залата до различни астероиди и ги срещнаха със „странните възрастни” – така, както ги е видял Екзюпери в своето произведение. Ученици от училището прочетоха оригинални мисли от есетата, получени в първия етап на конкурса.

Повече за събитието очаквайте в следващия брой на в. "Северозапад днес".

 

 

 

 

 


сн.2
сн.3
сн.3
сн.4
сн.5


2019-04-01 08:39:09