Бежанци споделиха историите си пред наши деца в Дания

Бежанци споделиха историите си пред наши деца в Дания

Ученици и учители от СУ „Христо Ботев“-Козлодуй посетиха Дания. Това е последната среща по проекта "Who wants to be a refugee?" (Кой иска да е бежанец?) по Еразъм+ в Дания. Представители на СУ"Христо Ботев бяха учениците - Елиан Монов, Денис Георгиев, Владимир Василев, Аделина Попова и  ръководителите - Красимира Богданова и Деница Каменова. В рамките на 6 дни те се срещнаха с бежанци и имаха възможността лично да чуят драматичните им истории и свободно да задават въпроси. Там всички държави участници представиха своите училища, профили и образователни системи. Презентираха и начини за популяризиране на идеите на проекта чрез медиите и социалните мрежи. 

„Домакините ни посрещнаха много топло, в програмата имаше както срещи с бежанци, така и предвидено време за посещение на известни забележителности и музеи в Копенхаген. Хората там са много усмихнати, въздухът е чист и има много велосипеди, които допринасят за чистотата му“, разказва Елиан. 

„Програмата започна на 08.03, като първите три дни ние бяхме на гости на учениците домакини и техните семейства, а след това още три дни бяхме в тяхното общежитие, където учениците се грижат сами за себе си и изграждат навици да готвят, чистят, перат и се учат на самостоятелен начин на живот“, сподели Денис.

„Посещението ни в Дания бе наситено с много вълнения и емоции и надявам се трайни приятелства с партньорите от: Полша, Италия, Турция и Дания. Спомените, които отнесохме със себе си са незабравими и много силни“, допълни Аделина.

 
2019-03-21 11:57:08