Приказки и разказвачи оживяха в Мездра

Приказки и разказвачи оживяха в Мездра

В читалнята на библиотеката при читалище "Просвета" в Мездра гостуваха третокласниците на Клавдия Добрева и Диляна Станинска от ОУ"Хр.Ботев" по покана на детския отдел. Извата е посветена на международния ден на приказката и разказвачът-20 март.Темата тази година е "Митове, легенди и епоси". В началото Димитрина Иванова -завеждащ детския отдел-информира за историята и целите на този ден,как е възникнал в европейските страни и какви теми са отразявани през годините.

След това библиотекарят сладкодумно представи легендата за Георги и хората, живели на нашето Кале по време на турското робство и оттук е възникнал празникът на Мездра-Гергьовден. Празникът продължи с разясненията на Павлина Русева за вълшебната приказка и митовете в живота на хората. третокласниците на Клавдия Добрева се изявиха с чудесна драматизация на популярната приказка "Сливи за смет", след което по нея целият клас, разделен на четири отбора, отговаряше на литературни загадки. Първите два отбора победители от тази игра трябваше да продължат двубоя да наредят правилно и за време електронен пъзел по "Сливи за смет", направен от Димитрина Иванова.

Накрая третокласниците си избраха и книга с приказки за четен в къщи. Международния ден на приказката и разказвъчат е един път в годината,но удоволствието от споделената с детето приказка може да е всеки ден,защото приказката помага на детето да развива въображението и творческото си мислене, да се научи да разказва истории,да общува по-лесно и да заобича книгите и четенето


сн.1


2019-03-20 16:51:10