Представиха проект на Мездра в хижа на Чаушеску

Представиха проект на Мездра в хижа на Чаушеску

Встъпителна пресконференция по проект „Добре дошли в Средновековието“ се проведе в румънския град Добрословени. Кметството съвместно с общинската администрация в българския град Мездра организира тази година фестивал в местността Олтеан на археологически обект Ромула Малва, Румъния. Финансирането на събитието е от програмата Интеррег Румъния –България. 

Пресконференцията се проведе в ловната хижа в село Решка. От българските партньори  участие взеха Елена Нанова - Директор Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ и Пламен Червенков - ръководител на проекта. Те бяха посрещнати с хляб и сол и поканени да посетят помещенията за настаняване, използвани в миналото от Николае Чаушеску.

Домакин на събитието бе археологическият комплекс „Решка“. Това е първото подобно събитие организирано в Румъния и властите възнамеряват да го популяризират както в страната, така и в чужбина. Те искат да привлекат колкото се може повече туристи предвид прекрасните природни дадености, намиращите се там известни ловни домове на Николае Чаушеску, които предлагат настаняване в грандиозна обстановка.

Гостите бяха очаровани от красотата на хижата в рамките на най-голямата гора в Румънската равнина - 6000 хектара и отлично организирано ловно стопанство.

Румънският фестивал в Добрословени е не само събитие, предназначено за привличане на туристи, но и източник на ценна научна информация. Археологът Мирча Негру обясни, че всички дейности ще бъдат извършени по начин, който най-добре да придаде реалностите на съответния период, както са споредисторическите изследвания.

Организаторите обявиха само част от дейностите, които ще се проведат в Добрословени през август. Останалите са изненади, които ще бъдат разкрити на посетителите по време на фестивала.

Румънският фестивал „Добре дошли в Средновековието“ ще се проведе между 22 и 25 август 2019 г., близо до археологическия обект Ромула Малва в село Решка. Организаторите от румънска страна са вдъхновени от провеждания вече 5 години фестивал в град Мездра в АК „Калето“,  който тази година ще се протече в периода 16-19 май. 
2019-03-14 11:07:35