Козлодуйски ученици се пренесоха в света на ЦЕРН

Козлодуйски ученици се пренесоха в света на ЦЕРН

Козлодуйски ученици се пренесоха за един учебен час в света на ЦЕРН. Те успяха да се докоснат до върховете на съвременната физика на елементарните частици благодарение на своя преподавател Надежда Ранделова и на младите учени Мариана Шопова от Пловдивския университет и Милена Мишева от Института по ядрени изследвания на БАН.

Майсторският клас се проведе в Професионалната гимназия по ядрена енергетика в Козлодуй. Училището бе избрано сред 450-те в България, а Козлодуй стана един от 5-те града в които се провежда подобно събитие, редом със София, Смолян и Русе.

Това става възможност след участието на учителя по учебна практика в гимназията инж. Надежда Ранделова в семинар в ЦЕРН през миналата година. В подробна презентация тя очерта пред младежите новата ера в науката на 21 век, която се открива след създаването на ЦЕРН, където България става член 20-ия член през 1999 г. Над 100 българи работят и осъществяват научни проекти в Женева в момента, а колайдерът дава възможност за развитието на науката, образованието, технологиите и сътрудничеството между държавите.

"Съвсем естествено е вие да обичате физиката и да искате да се развивате в тази сфера, тъй като Козлодуй с атомната си централа е най-близо до невероятните достижения на човечеството благодарение на разцвета на ядрената физика през 20 век", заяви университетския преподавател Милена Шопова. Тя очерта теорията за възникване на Вселената, постигната с големите открития от миналия век. Учениците се включиха и в дискусия и учебна игра.

Сред гостите на събитието бяха изп. директор на "АЕЦ Нови мощности" Любен Маринов, председателят на сдружението на жените в ядрената енергетика Радка Иванова, директорът на ПГЯЕ инж. Снежина Цветанова, учители и ученици от СУ "Кирил и Методий" в Козлодуй.


сн.2
сн.3
3


2019-03-12 08:07:08