Мездра отбеляза 141 години от Освобождението на България от турско робство

Мездра отбеляза 141 години от Освобождението на България от турско робство

С тържествено издигане на националния трибагреник, от кмета на Община инж. Генади Събков, започна тържеството по отбелязване на 141 години от освобождението на България от Османско иго. В словото си инж. Събков припомни причините за обявяване на Руско-турската освободителна война и многобройните жертви, дадени в хода на военните действия:

„В славната българска история има десетки важни и значими за развитието на държавата ни дати. Има стотици личности, които със своите действие са оказали значително въздействие върху събития и хара и са формирали бъдещето ни за години напред. Съдбата на народа ни за тези 5 века робство обаче, е била жестока. Съдба на роби-ограбвани, унижавани, убивани.

Силният ни български дух и вродените ни устойчивост и упоритост са в основата на оцеляването ни. А на 3 март, с подписването на Санстефанския мирен договор, преди 141 години българската държава възкръсва за Европа и света. Тя отново се появява на географската карта след почти пет века мъченичество на народа. Сдобива се с територия и със свобода да кове бъдещето си, да се развива и укрепва”, каза в словото си инж. Събков.

Тържеството продължи с рецитал на тематични стихотворения посветени на 3 март, изпълнени от възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие, след което събралото се множество поднесе венци и цветя пред паметника на загиналитe за свободата на България в знак на признателност към героите.
2019-03-03 11:54:43