Мобилна изложба в Бяла Слатина

Мобилна изложба в Бяла Слатина

Мобилна изложба, подготвена от отдел „Етнография“ при Регионален исторически музей Враца, под надслов „Престилчена феерия“, беше открита на 1-ви март в Художествената галерия на НЧ „Развитие“ в Бяла Слатина. Показаните автентични и изработени от края на XIX - началото на XX век експонати са 145 на  брой и са от различни краища на Врачанския регион. Всяка престилка е уникална. Везбената орнаментика е с растителни, животински, геометрични и антропоморфни мотиви. Всички те говорят за трудолюбието и сръчността на врачанските жени. Изложбата ще е експонирана в читалище „Развитие“ в продължение на един месец.

По- късно, с двучасов концерт, който се състоя в реновираната сграда на „Старото“ читалище, самодейците от община Бяла Слатина отбелязаха и Денят на самодееца,1-ви март. Препълненият салон се оказа тесен за желаещите да присъстват на събитието. За първи път от много години насам, на тази сцена се редяха талантливи  певци и  танцьори, заявявайки своя талант и умения, постигнати с много труд и под умелото ръководство на своите ръководители.

„С гордост може да се похвалим, че самодейци от община Бяла Слатина развиват целенасочена културно-просветна дейност и постигат отлични резултати. Поздравления за това, че не угасва Вашия ентусиазъм, че е неизчерпаема енергията, с която правите по-красив и ведър делника на хората от нашата община - с танц, песен, музика и слово. Всички Вие заслужавате уважение и възхищение за своя труд –безкористен и всеотдаен.

   Приемете моите сърдечни пожелания за здраве, успехи и нови творчески постижения в областта на културното просвещение и съхраняване на българските корени, традиции и обичаи“. С тези думи кметът на общината, инж. Иво Цветков, поздрави самодейците от община Бяла Слатина по повод празника.

 
2019-03-02 13:35:59